ZIUA LIMBII ROMÂNE A FOST ONORATĂ ŞI LA REGHIN !

   Pe data de 7 septembrie Asociaţa „Merităm mai mult” a onorat la Reghin Ziua Limbii Române, o sărbătoare instituită prin Lege în urma unei propuneri legislative privind instituirea acestei zile inițiată în 2011, când 166 de parlamentari din toate grupurile politice au depus la Senat un proiect de lege în care solicită proclamarea zilei de 31 august drept Ziua Limbii Române. Acesta a fost aprobat de Senat în ședința din 6 decembrie 2011 și de Camera Deputaților la 19 februarie 2013. Legea a fost promulgată de președintele Traian Băsescu la 13 martie 2013 și publicată în Monitorul Oficial la 19 martie 2013.

    Evenimentul a fost organizat sub egida Asociației ”Merităm mai mult”, înființată la iniţiativa preşedintelui PNL Reghin, Gabriel Toncean împreună cu consilierii locali în cadrul PNL Reghin, cu scopul dezvoltării comunității reghinene. „Evocarea „Zilei Limbii Române” la Reghin prin intermediul spectacolului literar-muzical-artistic a fost presărat pe tot parcursul evenimentului, de clipe puternic emoţionale, care au izbutit să transmită spectatorilor din sală fiorul adânc patriotic care a animat credinţa acestui neam în dulcele grai românesc.

     Spectacolul a fost prezentat de jurnalistul şi omul de televiziune Marius Portik şi a cuprins recitaluri de poezie susţinute de Daria Pop şi Daniel Fărcaş, momente artistice susţinute de Orchestra Ansamblului de Profesionişti „Dor Românesc” din Bistriţa dirijat de maestrul Anghel Urs, Grupul vocal „Maris” din Târgu-Mureş şi Ansamblul „Spice Mureşene” coordonat de Rodica Botîrcă şi prof. Silviu Cârciu.


        În timpul spectacolul a urcat pe scenă protopopul ortodox al Reghinului, Valentin Vârva care a rostit rugăciunea „Tatăl nostru” unul dintre cele mai cunoscute texte românești cu puteri tămăduitoare care a fost rostit pe de rost la unison de toţi spectatorii prezenţi în sală.

       Pe scenă au urcat totodată şi Costi Dumitru şi în calitate de orator nu doar de artist care a explicat cum s-au pus bazele acestui spectacol la iniţiativa preşedintelui Organizaţiei PNL Reghin, Gabriel Toncean şi a colegilor săi din cadrul Partidului Naţional Liberal. Artistul a avut misiunea din partea Asociaţiei „Merităm Mai Mult” să înnmâneze cu această ocazie două „Diplome de Excelenţă” din partea organizatorilor, una pentru Gabriel Toncean şi una pentru consilierul Stelian Doru Cătană. Dat fiind faptul că preşedintele PNL Reghin nu a putut participa la eveniment din cauza unor probleme personale, distincţia a fost preluată de prezentatorul Marius Portik.

       În schimb diploma acordată consilierului Stelian Doru Cătană a fost ridicată de avocatul reghinean care a susţinut şi o scurtă pledoarie emoţionantă şi sinceră în favoarea limbii române şi care a vorbit în numele preşedintelui Organizaţiei PNL Reghin şi echipei pe care o coordonează. „Bună seara doamnelor şi domnilor în primul rând vreau să îi mulţumesc domnului dr. Costi Duumitru pentru această diplomă care mă onorează şi mă obligă să fiu alături de reghineni, să fiu alături de cultură pentru a promova valorile şi tradiţiile neamului nostru românesc. În acelaşi timp, mă bucur dragi reghineni că sunteţi prezenţi la acest eveniment într-un număr atât de mare ceea ce denotă că reghinenii sunt dornici de cultură şi de frumos. Vreau să vă mulţumesc că sunteţi alături de mine la acest eveniment organizat de Asociaţia <Merităm mai mult> dar ţin să vă mărturisesc că nu aş fi putut să organizez acest spectacol deosebit fără sprijinul colegilor mei: Oana Nicuşan, Anabella Holircă, Florin Moldovan, Marius Sabău, Raul Sabău şi Fărcaş Mihai Dan. Cu dragă inimă l-aş fi prezentat şi pe colegul meu Gabriel Toncean dar din păcate din motive personale nu a putut fi prezent. Astăzi la acest eveniment celebrăm limba română. Limba română pentru mine este tot ce am mai dulce şi mai scump pentru că este limba în care mi s-a spus prima dată te iubesc, pentru că este limba în care am spus prima dată mamă, e limba în care am spus prima dată tată” a conchis Stelian Doru Cătană.

 

     Spectacolul „Ziua Limbii Române” a fost continuat cu cântece populare interpretate de artişti consacraţi precum: Ana Maria Cioată, Arghir Cioată, Georgiana Puşcaş, Costi Dumitru, Georgiana Moldovan, Ovidiu Furnea, Anamaria Marti, Veronica Bălan, Domnica Dologa, Ioachim Span, Mirela Petruş, Maria Neag, Doru Pop, Anca Branea şi Cristina Fărcaş. Manifestarea artistică de la Reghin și-a propus să-i unească chiar şi în pandemie pe cei care vorbesc românește să le reamintească faptul că ”limba noastră-i o comoară” și trebuie celebrată și onorată ca atare. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *