VIORICA VEŢIAN, PRIMA LUPTĂTOARE PENTRU CREDINŢĂ PREMIATĂ CU DISTINCŢIA „FIBULA DE LA SUSENI „

Episodul cu numărul 2 din seria personalităţilor remarcabile premiate de-a lungul timpului cu distincţia „Fibula de la Suseni” o are protagonistă pe distinsa doamnă Viorica Veţian călugăriţa şi profesoară de Limba şi Literatura Română. O persoană din 500.000 atinge pragul vârstei de 105 ani şi una din acele persoane privilegiate de Dumnezeu să trăiască până la adânci bătrâneţi este Viorica Veţian: cea mai longevivă persoană în viaţă din judeţul Mureş şi singura persoană decorată cu distincţia „Fibula de la Suseni” pentru fapte de credinţă.


 

Site-ul „viselenuautermenlimita.ro” vă prezintă o femeie de poveste care la venerabila vârstă de 105 ani continuă să fie un model de admiraţie profesională, o fiinţă neasemuită care răspândeşte bună dispoziţie şi bunătate prin toţii porii. şi este dacă vreţi versiunea românească a călugăriţei veneţiene Candida Belloti, care a trăit 110 ani în Italia sau a călugăriţei franceze Lucile Randon *(Sora Andre) care a împlinit de curând matusalemica vârstă de 118 ani.

Viorica Veţian este o luptătoare pentru credinţă autentică care se roagă neîncetat pentru toţi oamenii pentru care azi nu se mai roagă nimeni chiar şi pentru sufletele securiştilor care au persecutat-o înainte de 1989 când regimul comunist a fost scos în afara legii Biserica Greco-Catolică.

Chiar dacă au trecut 73 de ani de când nu a mai îmbrăcat straiele lungi şi negre cu guler alb şi bentiţă albă pe cap de călugăriţă pentru Viorica Veţian viaţa spirituală a devenit demult o stare de activitate obişnuită a sufletului ei nobil, care se trudeşte să-şi stăpânească pornirile naturale, şi să-şi însuşească obişnuinţa de-a judeca şi de-a se conduce în toate, după lumina Evangheliei şi după pilda lui Isus.

După ce a fost scoasă din mănăstire mult timp a fost urmărită de organele de Securitate pe motiv că propaga religia greco-catolică. Nu i-a fost ruşine să muncească niciodată însă din cauză că era urmărită de Organele de Securitate cu greu a reuşit să-şi găsească un serviciu, ca zilieră.  A fost umilită de nenumărate ori dar a fost o femeie puternică şi convingerile sale religioase au fost mai puternice decât toată ameninţările regimului comunist.

După mai multe încercări de a-şi găsi un loc de muncă din care să-şi câştige existenţa fost încadrată la Cooperativa 23 August ca muncitoare, a fost o perioadă la plantat de puieţi la o pepinieră din comuna Breaza, a fost şi la spălat de sticle la Borsec. După ce s-a înfiinţat Cooperativa de Consum Uniunea Raională, a lucrat acolo contabilă. În final a ajuns contabil şef la URCC Batoş iar, după câţiva ani, la Breaza, iar în final s-a pensionat în urmă cu 44 de ani din funcţia de revizor contabil.

Până la 99 de ani, sărbătorita a cântat în strana Parohiei Greco-Catolice „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Reghin, a lucrat în grădină până la vârsta de 101 ani, iar la 102 ani a fost decorată de prefectul judeţului Mircea Duşa cu cea mai înaltă distincţie a judeţului Mureş „Fibula de la Suseni”. Momentan centagenara trăieşte în Sighişoara este îngrijită de o strănepoată uunde se împărtăşeşte şi se spovedeşte în fiecare săptămână la un părinte greco-catolic. 

Întrebată de jurnalistul Matei R. Mihai care este secretul longevităţii sale sărbătorita a transmis pentru site-ul „viselenuautermenlimita.ro” următorul memessaj : munca, rugăciunea şi cumpătarea.

Prin graţia lui Dumnezeu, fosta călugăriţă Viorica Veţian, are toate şansele să împlinească pe 3 octombrie 2022 venerabila vârstă de 106 ani şi astfel să devină cea mai vârstnică femeie care a trăit în judeţul Mureş şi căreia i-a putut fi validată longevitatea.


A consemnat Matei R. Mihai

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.