VIORICA VEŢIAN DIN REGHIN ESTE CEA MAI LONGEVIVĂ FEMEIE DIN JUDEŢUL MUREŞ

Fosta călugăriţă greco-catolică, Viorica Veţian este în acest moment cea mai longevivă femeie din judeţul Mureş şi nu Iovuţa Mărginean din satul Dătăşani, comuna Cuci care, pe 2 martie 2021 a împlinit vârsta de 102 ani, cum a anunţat Cotidianul Zi de Zi în articolul intitulat “Cea mai longevivă femeie din Mureș, sărbătorită la început de primăvară” semnat de Alex PĂTRAȘCU şi publicat pe 8 martie 2021.

Decana de vârstă a judeţului Mureş este Viorica Veţian, care s-a născut în anul 1916 în familia învăţătorului Traian Veţian şi a Eugeniei Grama, sora protopopului greco-catolic Iuliu Grama (1882-1941) din Chiherul de Jos. Viorica s-a născut în comuna Băla, unde era refugiată cu mama sa, în timpul Primului Război Mondial. După terminarea războiului a revenit la Şerbeni în satul natal unde a făcut primele clase. A absolvit gimnaziul la Reghin și, școala de învățători la Blaj, unde a rămas până în anul 1938, când a decis să se călugărească.

Viorica a rămas la Blaj până în 1939 când a început Al Doilea Război Mondial. De la Blaj a plecat la Cluj, unde a lucrat în învăţământ până în 1946, ulterior fiind repartizată la Gimnaziul din Jucu de Jos unde a predat Limba Română până în 1948, când s-au desfiinţat Bisericile şi Mănăstirile Greco-Catolice. Comuniştii au încercat să o forţeze să se convertească la religia ortodoxă, şi au trimis-o împreună cu alte măicuţe la o Mănăstire din Vâlcea dar, după o lună, dacă au văzut că nu reuşesc, le-au dat drumul acasă, fără nici un rezultat.

Aşa a revenit Viorica la Reghin unde a fost primită de sora ei Emilia Csatlós. Mult timp a fost urmărită de organele de Securitate pentru că propaga religia. Cu greu a reuşit să-şi găsească un serviciu, ca zilieră. Până la urmă a fost încadrată la Cooperativa 23 August. Iar, după ce s-a înfiinţat Cooperativa de Consum Uniunea Raională, a lucrat acolo contabilă. În final a ajuns contabil şef la URCC Batoş iar, după câţiva ani, la Breaza, de unde s-a pensionat în anul 1977.

Momentan super-centenara trăieşte în municipiul Sighişoara la o strănepoată, a bifat 44 de ani de când este pensionară şi, pe data de 3 octombrie 2020 a împlinit venerabila vârstă de 104 ani. Secretul care a ajutat-o pe doamna Viorica să ajungă la această “vârstă de aur”, sănătoasă, a fost munca, rugăciunea şi cumpătarea, centenara declarând că nu a făcut niciodată excese. Anul acesta dacă ajută Dumnezeu pe data de 3 octombrie 2021 va împlini 105 ani.

De-a lungul istoriei Reghinului, o mulţime de femei au întrecut orice aşteptări şi au trăit cât vieţile altor doi oameni puse cap la cap. Pe lista celor mai longevivi reghineni din toate timpurile după cercetările genealogice realizate de jurnalistul Matei R. Mihai, pe primele 5 poziţii de află doar femei. Viorica Veţian, ocupă poziţia întâi, pe locul al doilea se află Hejas Iren ( recăsătorită Zsukan) care a trăit 103 ani şi 11 luni, în timp ce locul al treilea este adjudecat de Karoline Schuller născută Theil care a trăit 103 ani şi 18 zile, Szilagyi Ester (n. Fekete) care a trăit 103 ani fără 16 zile se situează pe locul al patrulea, pe poziţia a cincea se află Rózsa Szabó  (n. Barothi) care a trăit 102 ani, două luni şi cinci zile iar pe locul şase în acest clasament se află şi primul bărbat din Reghin care a trăit 102 ani fără două luni, Vasile Luca care a trăit între anii 1907-2009. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *