Vă mai amintiți de Mihály Márton, primul om din județul Mures care a sfidat legile fizicii și metafizicii?

Viaţa e darul lui Dumnezeu pentru noi, modul în care o trăim este darul pe care noi îl facem lui Dumnezeu. Vârsta înaintată nu semnifică întotdeauna bătrâneţea un om de 100 de ani poate avea spiritul mai tânăr decât unul de 30 de ani.
Vă mai amintiți de Mihály Márton, primul om din județul Mures care a sfidat legile fizicii și metafizicii? De mai bine de 10 ani a trecut la ţărmul veşniciei cel mai longeviv bărbat al județului Mureș din 1786 până în prezent care a putut dovedi cu acte oficiale data, anul şi locul naşterii sale.
Mihály Márton, alintat Unchiul Jóska, născut la 28 februarie 1903 pe Valea Gurghiului în localitatea Glăjărie, semăna izbitor cu scriitorul Tudor Arghezi la bătrâneţe. Chiar dacă Márton, nu a scris romane ca Arghezi care a rămas în conştinţa vremii ca un mare prozator în schimb super-centenarul din Gurghiu a purtat în inimă un secol de amintiri care le-a dus cu el într-o lume mai bună. Au rămas posterităţii vorbele sale de duh „Csak az Isten tudja, hogy meddig élünk!” şi secretul legat de modul în care a trăit aproape 108 ani. Mâncarea preferată a lui Mihály a fost sarmalele în foi de varză iar băutura care a îndrăgit-o cel mai tare, vinul roşu dulce „Sânge de Taur”.
Cel mai longeviv bărbat al judeţului Mureş din ultimii 235 de ani a închis ochii la primele ore ale dimineții de 10 decembrie, 2010 fiind îngropat trei zile mai târziu în cimitirul catolic din Gurghiu de urmașii săi cu celebra sa pipă umplută cu tutun din care a fumat aproape 65 de ani fără întrerupere. 
Colaj realizat de „viselenuautermenlimita.ro” cu supercentenarul Mihály Márton şi jurnalistul Matei R. Mihai

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *