VĂ MAI AMINTIŢI DE GLORIA STUART ACTRIŢA DIN FILMUL „TITANIC” CARE A MURIT LA VÂRSTA DE 100 DE ANI ?

   Actriţa Gloria Stuart avea 86 de ani atunci când a jucat în pelicula „Titanic”, regizată de James Cameron. A avut o interpretare memorabilă în filmul cu cele mai mari încasări din toate timpurile unde a întruchipat-o pe Rose Dawson supraviețuitoarea de 101 ani din filmul „Titanic”. Am vizionat acest film prima oară la Cinematograful „Patria” din Reghin de trei ori în trei zile şi apoi probabil l-am mai vizionat de alte zece ori pe diverse canale de televiziune. 

  Pentru rolul ei de povestitor Gloria Stuart a primit o nominalizare la premiul Oscar, la categoria cel mai bun rol secundar feminin iar ulterior actriţa a  fost răsplătită pentru contribuţiile aduse în industria filmului cu o stea pe „Aleea Celebritățiilor din Hollywood”. După succesul din „Titanic” octagenara Gloria Stuart a continuat să fie invitată să filmeze pentru nenumărate producţii. Actriţa s-a stins din viaţă în urma unui cancer pe 26 septembrie 2010 la vârsta de 100 de ani 83 de zile. Anul acesta se împlinesc 12 ani de când faimoasa actriţă a părăsit această lume.

A fost cunoscută în cinematografie cu numele de Gloria Stuart, însă mulţi nu ştiu că în realitate numele ei complet a fost Gloria Frances Stewart. S-a născut la 4 iulie 1910, in Santa Monica, California, Statele Unite. A fost fiica avocatului Frank Stewart şi a lui Alice Deidrick Stewart.

A avut un frate, Thomas, care a murit de copil de meningită  în 1912 în timp ce Gloria a rămas orfană de tată la 9 ani după ce avocatul s-a stins din viaţă în anul 1919 în urma unor complicaţi survenite în urma unui accident rutier. Mai târziu, mama acesteia Alice s-a recăsătorit cu bancherul Fred Finch din Santa Monica. Gloria a absolvit cursurile liceului „Santa Monica” promoţia 1927  după care şi-a continuat studiile în cadrul Universităţii din California de la Berkeley, pe care le abandonează înainte de a se căsători cu Blair Gordon Newell, un sculptor, pe 21 iunie 1930.

Gloria a început o carieră în teatru jucând la început în producţii locale fiind descoperită la Pasadena Playhouse, unde a semnat un contract cu Universal Studios, fiind aleasă ca fiind unul dintre cele treisprezece a campaniei „WAMPAS Baby Stars” din 1932. La 22 de ani blonda suplă, cu bucle perfecte şi sprâncene bine conturate, era deja pregătită să făcă concurenţă actriţelor mari din acea vreme precum Joan Davis, Gingers Rogers, Jean Harlow sau Vivien Leigh. 

 Prima sa apariţie într-o producţie „Universal” a fost în 1932, în pelicula „Street of Women”. Au urmat rolurile memorabile din „The Old Dark House”, „Kiss Before the Mirror” şi „The Invisible Man”. La scurt timp s-a mutat la „Warner Brothers” unde jucat în fime precum „Gold Diggers” şi „Rebecca of Sunnybrook Farm”. S-a retras apoi o perioadă din cinematografie din 1946, pânî în 1975, când a revenit şi continuat să apară în filme până în 2004.  Actriţa americană totodată o ecologistă convinsă şi totodată de-a lungul vieţii şi-a adus aportul în mai multe asociaţii şi comitete: co-fondator al Ligii Anti-Nazi de la Hollywood înfiinţată în 1936, doi ani mai târziu devenea membră al Comitetului Democrat de la Hollywood ajungând în final membră  în Comitetul executiv al Comitetului Democrat de Stat din California. A fost totodată şi membru fondator al „Screen Actors Guild” Federația Americană de Televiziune și Radio este un sindicat american care reprezintă aproximativ 160.000 de actori de televiziune, jurnaliști, personalități radio, artiști de înregistrări, cântăreți, actori vocali și alți profesioniști media din întreaga lume.

Gloria Stuart s-a stins din viaţă pe 26 septembrie 2010, în California la Los Angeles la scurt timp după ce a depăşit pragul unui secol de viaţă. În spatele ei a lăsat 79 de filme posterităţii şi un nume respectat în cinematografie. Restul este can-can ! 

GLORIA STEWART ATTENDING LIFETIME ACHIEVEMENT AWARDS AT KENNEDY CENTER, WASHINGTON DC
DEC. 2000 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *