Vă mai amintiţi de Dumitru Comănescu ? Românul care timp de o lună a deţinut titlul de cel mai vârstnic bărbat în viaţă de pe glob !

Dumitru Comănescu şi Sofia Alexandrescu, strănepoata sa. Sursa foto: https://life.ro

Pe data de 29 mai 2020, românul, Dumitru Comănescu, în vârstă de 111 ani și 7 luni, devenea oficial cel mai în vârstă bărbat de pe planetă, după ce Chitetsu Watanabe şi Robert Weighton, care au condus clasamentul din Cartea Recordurilor, au murit. Românul nostru era urmat în topul Guinness Book de un spaniol în vârstă de 111 ani și 111 zile și un francez de 111 ani și 42 de zile.

Super-centenarul român declara că se simte ”onorat și binecuvântat”…”Am primit cu emoție vestea cea mare, dar, în primul rând aș vrea să transmit condoleanțe familiei fostului lider mondial, Robert Weighton. Mă simt onorat și binecuvântat să fiu acum, oficial, cel mai vârstnic bărbat din lume și să reprezint România la cel mai înalt nivel! Este incredibil! Vreau să mulțumesc tuturor celor care au fost alături de mine, care m-au ajutat și susținut de-a lungul anilor, familiei, prietenilor și apropiaților. Dar mai ales, pentru tot, eu îi mulțumesc lui Dumnezeu, pentru că El a ales să fiu astăzi aici, pe primul loc în clasamentul celor mai în vârstă bărbați din lume”, declara atunci Dumitru Comănescu, conform PRO TV.

Dumitru Comănescu era la acea dată  cel mai vârstnic bărbat în viaţă din lume, conform clasamentului „Ten oldest living men”, al 75-lea cel mai vârstnic bărbat al tuturor timpurilor (“100 verified oldest men”) şi a 72–a cea mai vârstnică persoană în viaţă (“100 oldest living people”).

Dumitru Comănescu s-a născut pe 8 noiembrie 1908, la Proviţa de Jos, comuna Drăgăneasca în judeţul Prahova într-o familie de boieri cu 6 copii. 


În şcoală a trecut prin mâinile unor somităţi. La Facultatea de Matematică l-a avut profesor pe Gheorghe Ţiţeica, iar în Agronomie l-a avut ca mentor pe fondatorul Institutului de Cercetări Agronomice, Gheorghe Ionescu Siseşti.  După absolvirea facultăţii în 1933, Comănescu s-a mutat la Târgoviște, unde și-a întâlnit soția, care era medic pediatru și văr primar al fizicianului nuclear Horia Hulubei. Din căsnicia s-au născut doi copii, un băiat şi o fată. După moartea soției sale în 1990, Comănescu s-a mutat la fiica și ginerele său la București. În plan profesional practic a lucrat timp de 70 de ani, iar la 86 de ani a luat locul 5 pe ţară în cadrul unui examen de echivalare organizat pentru experţii agricoli.

La 107 ani Dumitru Comănescu a contribuit la scrierea monografiei  „Provița de Jos”, comuna în care s-a născut şi căruia i-a dedicat un capitol. 

„Ce peripeţii aţi avut în ultimii ani legate de vârstă? Cum reacţionau cei din jur când aflau că nu sunteţi atât de tânăr pe cât păreţi? îl întreba jurnalista Bianca Moruş în cadrul unui interviu pe Dumitru Comănescu publicat pe 10 martie 2020 pentru revista „Life.ro”  la care supercentenarul i-a răspuns:  La 108 ani am avut un accident la ţară şi am făcut o fractură de şold. A fost un moment critic în viaţa mea, mai ales că niciun spital nu mă primea să mă opereze. În final, cei de la Spitalul Foişor din Bucureşti au acceptat să mă aibă pacient şi cât am fost internat am fost “atracţia” locală, atât a doctorilor, cât şi a pacienţilor, toţi veneau să mă viziteze.”

Supercentenarul avea doi copii, trei nepoţi şi 2 strănepoţi. Strănepoata lui Dumitru Comănescu, Sofia Alexandrescu, este cea care şi-a dat seama că acesta ar putea fi printre cei mai longevivi oameni de pe planetă după ce străbunicul ei a împlinit 111 ani. Tot ea a fost cea care le-a scris celor de la Cartea Recordurilor şi care a făcut ca numele străbunicului să apară pe această listă.

Pe 24 iunie 2020, Dumitru Comănescu a fost decorat de Patriarhul Daniel cu Crucea Patriahală, cel mai înalt ordin al Bisericii Ortodoxe Române, pentru mireni.

Românul spunea că secretul longevității sale a fost dragostea familiei, a soției, fiilor și nepoților.

Dumitru Comănescu s-a stins din viaţă pe 27 iunie 2020 la venerabila vârstă de 111 ani şi 232 de zile. 

Note: 

https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/dumitru-comanescu-declarat-cel-mai-varstnic-barbat-al-planetei-a-murit-la-111-ani.html;

https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/dumitru-comanescu-declarat-cel-mai-varstnic-barbat-al-planetei-a-murit-la-111-ani.html

https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/dumitru-comanescu-declarat-cel-mai-varstnic-barbat-al-planetei-a-murit-la-111-ani.html

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/a-murit-dumitru-comanescu-romanul-care-timp-de-o-luna-a-fost-cel-mai-varstnic-barbat-din-lume-1329634

https://life.ro/dumitru-comanescu-al-doilea-cel-mai-batran-om-din-lume-cum-arata-o-viata-in-timpul-careia-s-a-scris-istoria-de-la-nasterea-in-vremea-lui-carol-i-la-doua-razboaie-mondiale-si-o-revolutie

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.