ULTIMUL VETERAN DE RĂZBOI DIN REGHIN A ÎMPLINIT 97 DE ANI !

Veteranul, maior în rezervă, Avram Țerean din Reghin, care a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, distins cu mai multe ordine și medalii militare, a împlinit azi venerabila vârstă de 97 de ani. Este ultimul veteran de război în viaţă din cei peste 580 de militari care au luptat în Cele 2 Războaie Mondiale, născuţi sau sau care şi-au legat viaţa de Reghin la un moment dat. Cu această ocazie siteul ” viselenuautermenlimita.ro” îi transmite multă sănătate şi zile senine alături de cei dragi, unui „crainic al înţelepciunii” care are răspuns la orice întrebare şi îl provocăm să ne revedem sănătoşi şi la aniversarea de 100 de ani.

Sărbătoritul este totodată şi singurul militar erou în viaţă din cartea de istorie a municipiului nostru “SUB SEMNUL LUI MARTE. MILITARII REGHINULUI” scrisă de cercetătorul ştiinţific Dr. Dorin-Ioan Rus.  În ciuda faptului că a fost rănit pe frontul de vest, plutonierul a demonstrat, prin onoarea şi devotamentul cu care şi-a îndeplinit misiunile militare, că dragostea faţă de patrie, a fost mai puternică decât frica de moarte. S-a născut la 2 noiembrie 1923 în comuna Micăsasa din județul Sibiu, a fost plutonier major în Regimentul 82, Târnăveni și a participat cu armata română în război, în  Campania din Vest, între 23 August și 2 octombrie, 1944.

Chiar dacă nu a ajuns la Budapesta, a luptat ca și conducător de tanc până în Munții Tatra și a văzut pe viu ororile războiului care l-au prins în vârtejul de sânge, moarte, suferinţă şi eroism. Într-o ambuscadă a fost rănit și el, în luptele din Ungaria și a fost transportat cu un tren de marfă la Sibiu într-un spital de campanie unde i-a fost salvată viața. Pentru curajul și devotamentul față de patrie dovedite pe câmpul de luptă și pentru contribuția adusă la eliberarea teritoriului național veteranul de război a fost recompensat de-a lungul anilor cu distincțiile militare: Medalia ,,Eliberarea de sub jugul fascist”, Medalia ,,Meritul” Militar Clasa I, Medalia ,,Crucea Comemorativă a celui de-al doilea Război Mondial, 1941-1945” și Medalia ,,70 de ani de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei din 1941–1945”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.