Se împlinesc 16 ani de la moartea Papei Ioan Paul al II-lea !

În urmă cu 16 ani, mai mult de un milion de oameni și lideri din întreaga lume participau în Piața Sfântul Petru la înmormântarea marelui Papă Ioan Paul al II-lea, înainte de a fi îngropat în cripta bazilicii vaticane. Ioan Paul al II-lea a fost al 264-lea papă al Bisericii Catolice și episcop al Romei din 16 octombrie 1978 până la moartea sa. A fost primul papă de altă origine decât cea italiană de la papa Adrian al VI-lea, adică din 1522. Pontificatul său de 26 ani octombrie 1978 – aprilie 2005  este considerat al treilea ca durată din istoria Bisericii Catolice, în urma Sfântului Petru (estimat între 34 și 37 ani) și a lui Pius al IX-lea (31 ani). Prima mișcare anticomunistă din spatele Cortinei de Fier, Sindicatul „Solidaritatea”, s-a format imediat după alegerea sa ca suveran pontif – pe 16 octombrie 1978, în țara sa de origine, Polonia și a găsit în Papa Ioan Paul al II-lea un veritabil pilon al ideilor de democratizare.

Sursa foto: https://a1.ro/premium

 

Pe 13 mai 1981, la Vatican, turcul Mehmet Ali Agca, un mercenar fără orientare politică, membru al organizației teroriste ”Lupii Gri”, a tras patru gloanțe în Papa Ioan Paul al II-lea, în încercarea de a-l asasina. Rănit, suveranul pontif a supravieţuit miraculos iar Agca a fost condamnat la închisoare pe viață în Italia. În 1983, Papa îl vizitează și discută în privat. La final, asasinul îi sărută inelul. Peste ani, în 1987, avea să-i cunoască familia și, 10 ani mai târziu, fratele. ”Cum ați supravițuit?”, a fost una dintre întrebările turcului. ”Am crezut mereu în Fecioara Maria de la Fatima”, cea care, conform celor petrecute în 1917, ar fi prevestit că ”un episcop în alb va fi atacat”. În 1984, înainte de vizita sa în Venezuela, poliția politică din acea țară a descoperit și contracarat un complot de asasinare a papei, pus la cale de o grupare extremistă. Pe 6 ianuarie 1995 poliția filipineză a reușit să oprească „Operația Bojinka”, care urmărea același scop.

În anul 1999 Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat România  unde suveranul pontif a ţinut un discurs în limba română (în faţa credincioşilor catolici şi ortodoxi veniţi să îl întâmpine) din care spicuiesc un pasaj „Am încredere că vizita mea va contribui la cicatrizarea rănilor produse de generaţiile dintre bisericile noastre în timpul celor 50 de ani care s-au scurs şi care va deschide un anotimp de colaborare reciprocă plină de încredere. Este prima dată când „Providenţa Divină” îmi oferă posibilitatea să dedic o călătorie apostolică unei naţiuni care e în majoritate ortodoxă”.

Sursa foto: https://basilica.ro/20-de-ani-de-la-vizita-papei-ioan-paul-al-ii-lea-20-de-imagini/#&gid=1&pid=19

 

Aşa cum spunea şi preşedintele ţării Emil Constantinescu fost un eveniment care a deschis o poartă pentru reluarea unor relații întrerupte timp de 9 secole şi care poate fi judecat doar la scara istoriei lumii. La scara deceniului care l-a precedat contextul politic european era marcat de o deschidere: prăbușirea dictaturilor comuniste în 1989 și pericolul unei închideri: războiul din Iugoslavia care putea fi văzut și prin prisma unui conflict religios. „Pentru România era o oportunitate de a se prezenta ca un promotor al păcii și bunei înțelegeri pe plan intern, regional și global. Însă aşa cum a fost văzută atunci şi cum a rămas în mintea celor mai mulţi, mai presus de considerente de ordin politic sau social, această vizită a fost un miracol. A fost un miracol spiritual care s-a transpus într-o imagine care a făcut ocolul Globului: Papa Ioan Paul al ll-lea împreună cu Patriarhul Teoctist, în papamobil, străbătînd o mulţime de oameni adunați pe drumul de la aeroportul Băneasa pînă în centrul Bucureştiului, oameni care în acel moment aveau pe chipuri o bucurie care nu se poate regiza, care venea de undeva din profunzimea sufletului lor și care a demontat toate adversitățile construite de cei care se opuseseră din răsputeri acestei vizite”.

Sursa foto: https://basilica.ro/20-de-ani-de-la-vizita-papei-ioan-paul-al-ii-lea-20-de-imagini/#&gid=1&pid=13

 

La începutul pontificatului lui Ioan Paul al II-lea, Sfântul Scaun avea relații diplomatice cu 84 de state. Până în 2003, numărul a fost mărit la 172 de state. În același timp, Vaticanul participă acum ca membru deplin sau ca observator în diverse organizații internaționale și regionale. În primele luni ale anului 2005 starea de sănătate a papei s-a agravat şi a trebuit să fie spitalizat în spitalul “Gemelli” din Roma, din cauza unei dificultăți respiratorii. Deși i s-a realizat o traheotomie în martie, între 31 martie și 1 aprilie a suferit o septicemie, din cauza unei infecții a căilor urinare. A murit pe 2 aprilie 2005 și Joseph Ratzinger (Benedict al XVI-lea) a fost ales succesorul său. Papa Ioan Paul al II-lea a fost beatificat în data de 1 mai 2011 în Piața “Sf. Petru” din Roma. Slujba de beatificare a fost prezidată de papa Benedict al XVI-lea. Trecerea sa în rândul sfinților a fost oficiată de papa Francisc în data de 27 aprilie 2014. 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *