S.O.S. Se caută date despre Mauriţiu Moise Zelig Fliegman ucis în Reghin

Site-ul “viselenuautermenlimita.ro” caută date despre evreul Mauriţiu Moise Zelig Fliegman pentru “Enciclopedia Evreilor din Reghin” (Mureş, Transilvania, România) studiu în curs de realizare. Mauriţiu s-a născut pe 19 iulie 1903 în familia lui Schmil Fliegman şi Frida născută Pollák. A fost de profesie birocrat şi a fost căsătorit cu Lenke, născută Weiss/Veiss. Conform datelor din arhiva Muzeului Holocaustului „Yad Vashem” din Israel în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, cetăţeanul Mauriţiu Moise Zelig Fliegman a locuit în Sândominic, Ciuc şi Reghin, Mureş, Transilvania.

Conform aceleaşi surse se pare că acesta ar fi fost ucis în Reghin la data de 28 mai 1941 pe când oraşul se afla sub administraţie maghiară în urma Diktatului de la Viena din 30 august 1940. Din păcate la rubrica privind cauza morţii: „Nu este clar cum a murit (din cauza unei pete pagina 13), dar a fost ucis de autoritățiile maghiare fasciste”, am citat actul oficial. Se cunosc aceste detalii dintr-o cerere de asistenţă cerută de Eugen Fliegman în Cluj în perioada 1948-1953.

Cine poate oferi mai multe informaţii despre această familie, fotografii, acte despre Mauriţiu Moise Zelig Fliegman, ori alte indicii pentru a putea să îi fie reconstituit “arborele genealogic” este rugat să ne comunice pe adresa de e-mail: vnatl_reghin1982@yahoo.com ori la numărul de telefon: 0753-872-311. Numele a sute de evrei din Reghin care au fost victime ale Holocaustului au rămas şi azi necunoscute opiniei publice după 76 de ani de la deportarea acestora în lagărele morţii ori de la moartea unora survenită în diverse ghetouri în urma bătăilor primite să recunoască unde şi-au ascuns bijuteriile sau banii.  Imperativul site-ului “viselenuautermenlimita.ro” este să persiste în eforturi de a le recupera numele și de a le restabili identitățile.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *