RĂMAS BUN, DOMNULE IOAN MOLDOVAN

Cu sufletul împietrit de durere am aflat de moartea unui prieten drag, vecin şi a unui om pe care l-am admirat pentru mintea strălucită cu care compunea versuri şi memoria fantastică de a reţine zeci strofe pe care le recita cu aplomb.

S-a distins toată viaţa prin corectiudine și autodisciplină, prin eficiență și seriozitate, uneori, exagerată dar care l-a făcut să îşi creeze o reputaţie aparte.

Ioan Moldovan, numit și “Moș Crăciun” s-a născut la data de 2 ianuarie 1936, în Orşova în județul Mureș într-o familie ţărani români de frunte, ca primul fiu din cei cinci copii ai dulgherului, tâmplarului și constructorului de case Ioan Moldovan al Corbului, și nepot al lui Macedon Moldovan, care a slujit ca paznic de vânătoare, pentru Arhiducele Rudolf, pentru Contele Teleki, iar mai târziu pentru Casa Regală a României.

A terminat Şcoala Profesională de Mecanici din Târgu-Mureş, promoţia 1953. A făcut parte din prima promoţie de mecanici auto a judeţului şi a primit repartiţie la Intreprinderea I.R.T.A. Târgu-Mureş. În 13 noiembrie 1956, a fost încorporat în armată la Târgu-Jiu, într-o unitate de artilerie, unde a reuşit să îşi câştige un prestigiu binemeritat în cei doi ani de viaţă cazonă.  

În anul 1958, după liberarea din armată, s-a mutat la Reghin, şi un an mai târziu, s-a căsătorit cu învăţătoarea Maria Crişan, cu care a trăit o poveste de dragoste ce a durat 52 de ani, până în 16 decembrie 2011, când Dumnezeu i-a luat la ceruri, fiinţa cea mai dragă din această viaţă.

Din rodul dragostei lor, s-au născut trei copii: Laura, Carmen şi Ioan. În plan profesional, Moldovan a avut permis de conducere pe toate categoriile de maşini auto, şi a fost de-a lungul anilor, instructor auto, maistru şi şef de autobază. A lucrat ca şofer pe basculante, pe şantier, 18 ani, făcând transport de materiale, pentru drumurile de la Borsec, Bărăgan, Bicazul Ardelean, la Praid şi Baia Mare. În 1962, a fost numit şeful Autobazei 3 Transport Auto Reghin, şi s-a pensionat în 1996 de la E.G.C.L. Reghin, după 42 de ani lucraţi, înscriși pe cartea de muncă, dar a continuat să îmbrace costumul de Moş, an de an, pentru cei care l-au solicitat. Ioan Moldovan este unul dintre cei mai autentici Moşi pe care i-a avut Reghinul vreodată. Povestea lui a început în urmă cu 46 de ani când s-a costumat prima oară la I.J.T.L. Reghin pentru copiii salariaţilor din intreprindere. Atunci şi-a confecţionat un costum din material de tricolor, iar barba şi părul au fost realizate din lână de berbec. Însă, de-a lungul anilor a avut şi barbă de vată şi barbă de plastic ce imită părul natural şi în timp Moşul şi-a creat un repertoriu de poezii şi catrene personalizate în funcţie de eveniment.

Timp de peste 40 de ani, carismaticul instructor auto, Ioan Moldovan din iubire pentru copii a intrat în pielea lui Moş Gerilă, Moş Nicolae sau Moş Crăciun cu costum, barbă, mănuşi şi sac foarte încăpător, îndulcind copilăria multor generaţii de prichindei care şi-au spus mii de dorinţe pe genunchii săi.

Mi-e greu să cred că omul alături de care am avut atâtea amintiri plăcute şi conversaţii interesante s-a stins din viaţă pe 22 octombrie 2021. Corpul neînsufleţit se va depune la Biserica „Sfântul Nicolae” de pe Str. Rîului, din municipiul Reghin, unde se va organiza şi priveghiul sâmbătă şi duminică între orele 17-20.

Slujba de înmormantare va avea loc 25 octombre la orele 13. 00 în cimitirul din satul Orşova, comuna Gurghiu.

Odihneşte-te în pace suflet blând !

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.