Oferim sprijin financiar pentru pensionari !

        După ieșirea la pensie, o problemă importantă pentru persoanele vârstnice este diminuarea veniturilor in urma pensionării, devenin în scurt timp principalul obstacol în ceea ce privește asigurarea unui nivel de trai decent pentru societatea românească.

     O pondere ridicată din pensie o reprezintă cheltuielile legate de sănătate, utilități și întreținere, hrană, imbrăcăminte, etc. și care constituie o adevărată provocare în condițiile în care educația financiară lipsește sau se rezumă la satifacerea totală sau parțială a nevoilor de bază.

 Iată de ce Consiliul Director al C.A.R.P. Reghin a inițiat o campanie de informare membrilor noștrii cu privire la gestionarea mai bună a bugetului personal.

 În acest sens avem în vedere întocmirea unui buget personal după analiza atentă a veniturilor și cheltuielilor. Dacă există un dezechilibru între venituri și cheltuieli, se poate apela și la împrumuturi.

  Înainte de a lua decizia de a vă împrumuta, este necesar să discutați cu ceilalți membri ai familiei, mai ales pentru a vă ajuta să înțelegeți ce presupune un împrumut și care sunt costurile acestuia.

   Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Reghin a fost înființată în 1952 tocmai pentru a ajuta persoanele vârstnice, ai consilia și a le acorda împrumuturi în condiții ușor de restituit.

      Art. 4 din Statutul C.A.R.P. prevede că principalul scop al asociației este sprijinirea membrilor prin acordarea de  împrumuturi rambursabile, ajutoare nerambursabile și ajutoare pentru acoperirea cheltuielilor cu înmormântarea foștilor membri.

 

           Împrumuturile se acordă membrilor C.A.R.P. în baza unui contract de împrumut pentru cei care sunt cu plata la zi a fondului social, a contribuțiilor și au depus fondul corespunzător plafonului aprobat sumei solicitate. Împrumuturile vor fi garantate cu 1-3 giranți pensionari sau salariați pe perioadă nedeterminată. Pentru împrumuturile contractate se plătesc dobânzi ce se achită la ridicarea împrumuturilor, până la 3.000lei dobânda este de 8 % iar peste 3.000 lei este de 10%. Perioada de rambursare a creditului este de maxim doi ani.

      În condițiile în care împrumutul solicitat este până la limita fondului social, nu mai este nevoie de giranți iar dobânda se reduce la jumătate, deci 4% la împrumuturile până la 3.000 lei și 5% la cele peste 3.000 lei.

     În cazul celor cu probleme grave de sănătate, pe baza documentelor medicale prezentate se acordă împrumuturi  cu 5% pe an.

     În cazurile în care persoana împrumutată nu a reușit să achite întreaga sumă până la expirarea termenului de rambursare din contract, se poate aproba refinanțarea cu condiția să fi achitat minim 50% din suma împrumutată.

          În afară de dobânzile achitate mai sus, nu se percep  alte comisioane.

         În condițiile în care împrumutul se restituie anterior termenului din contract, se recalculează dobânda iar diferența se restituie titularului din contract.

         Marea majoritate a membrilor C.A.R.P. agrează modul de lucru și condițiile în care pot să-și soluționeze problemele financiare. Împrumuturile se onorează, de obicei, în aceași zi sau maxim în 2-3 zile.

        Pentru a exemplifica modul de lucru vă vom prezenta o serie de date statistice ale anului 2018 și pe primele luni ale anului în curs.

       Numărul contractelor de împrumut în anul 2018 a fost de 3729 cu o valoare totală de 12.074.537 lei, iar în anul acesta, până în prezent, s-au acordat un număr de 2.793 în valoare de 10.006. 608 lei.

      Contractarea unui împrumut trebuie făcută după o analiză atentă și apoi să vedem de câți bani avem nevoie și care este rata lunară pe care o putem achita.


     Cu părere de rău menționăm faptul că avem un număr restrâns de membri care s-au hazardat la sume mari, nu pot plăti rtele și astfel am fost nevoiți să apelăm la justiție și executorul judecătoresc.

   Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Reghin se preocupă de perfecționarea activității de creditare căutând metode noi prin care să putem să-i ajutăm pe cei aflați în dificultate.

  Îi invităm pe membri noștri cu probleme financiare să ne contacteze, să găsim împreună soluții pentru a-i scoate din impas.

 


Președinte Leon Stoica

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *