Banca de Scont (Sucursala) Reghin. O istorie într-o fotografie !

O sucursală a Băncii de Scont din Tîrgu-Mureș a fost deschisă și la Reghin și a funcționat începând din 1931 pe Strada Piața Mare la nr. 3 *(Strada Piața Petru Maior de azi) în vecinătatea „Farmaciei Victor Mera” care a aparținut farmacistului cu același nume, fost președinte al Camerei de Comerț și Industrie Mureș în perioada interbelică.  


 

CEC BANCA DE SCONT
O filă de C.E.C. a Băncii de Scont din 1931 cu valoare nominală de 15.000 de lei ce a aparținut reghinencei Ferenczi Juliana 

Cel mai cunoscut director al acestei bănci a fost funcționarul Reimer, Karoly (1892 – 1944)  din Târgu-Mureș, absolvent al Facultății Comerciale din Viena care s-a mutat în interes de serviciu în orașul Reghin în anul 1938. A locuit aici până la mijlocul anului 1944 când a fost deportat la Auschwitz cu întreaga familie din a căror membrii a supraviețuit doar fiica sa vitregă Diamantstein Susana, născută Riegelhaupt, care anul acesta pe 17 iunie va împlini 98 de ani.

În perioada ocupației hortyste 1940-1944 clădirea în care funcționat banca maghiaro-evreiască a adăpostit sediul surorilor de caritate. În anul 1947 clădirea a fost preluată de către Securitate, iar din anul 1948 a fost dată în folosință fostei Miliții, devenită apoi Poliție. În anul 2005 clădirea a fost revendicată și retrocedată urmașilor ultimilor proprietari, fiii farmacistului Karl Soos, stabiliți în Austria și Germania care au vândut-o în  primăvara anului 2017 omului de afaceri Petru Matei care a reamenajat un edificiu-simbol din centrul Reghinului care începea să devină o ruină într-un spaţiu rafinat și plin de viață corelat cu cerințele secolului XXI.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.