Liturghie arhierească la Biserica cu hramul ”Sf. Ap. Petru și Pavel” din Luduș,

Sursa foto: https://www.facebook.com/ProtopopiatLudus

 

 


                   Duminică, 19 Iulie 2020, când Biserica se află în cea de-a VI-a Duminică după Rusalii, în care este rânduit să fie citită pericopa evanghelică ce prezintă vindecarea slăbănogului din Capernaum de către Mântuitorul Hristos, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul credincioșilor, la Biserica cu hramul ”Sfânţii Apostoli Petru și Pavel” din Luduș, păstorită de preotul  Constantin Savu şi preotul Lucian Viorel Voşloban  originar din Reghin care din încredinţarea Î.P.S. a fost numit protopop al Protopopiatului Ortodox Luduş de la 1 august 2012. La ora 9.30, a avut loc întâmpinarea Ierarhului, care a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur împreună cu un sobor de preoți și diaconi și a rostit un cuvânt de învățătură. Aceasta este cea de a treia vizită pastorală a Înaltpreasfinţitului Irineu în Protopopiatul Luduş. 

           Reamintim cititorilor noştri că Înaltpreasfințitului Părinte Irineu a mai efectuat anul acesta o vizită pastorală în Protopiatul Ortodox Luduş  în 1 martie în Duminica izgonirii lui Adam din Rai, a patra din perioada liturgică a Triodului, când Arhiepiscopul Alba Iuliei, a fost prezent în parohia Zau de Câmpie, comunitate păstorită de părintele Ioan Florea. Întâistătătorul Eparhiei Alba Iuliei a revenit în Protopoiatul Luduş pe data de 10 iunie, unde însoţit de  către părintele protopop Lucian Voșloban, a poposit în patru parohii și trei filii din protopiatul Mureş. Mâine Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei va fi prezent la ora 9.30 la Mănăstirea „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din comuna Sânger-Cipăieni unde va oficia slujba de binecuvântare a iconostasului Bisericii și apoi Sfânta Liturghie cu prilejul sărbătoririi ocrotitorului locașului de rugăciune : Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul. 

Sursa foto: https://www.facebook.com/ProtopopiatLudus

Scurt istoric al bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Luduș


Sursa foto : https://ludusonline.ro

Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din parohia Luduş II a fost zidită în perioada 1892-1893. Acest locaș de cult a fost ridicat pe locul unei biserici de lemn care a ars în anul 1863. Edificiul este zidit din cărămidă, în stil baroc vienez, obişnuit în Ardeal. Bolta este dreaptă, din lemn, peste care este aşezată cărămidă şi e acoperită cu tablă zincată. Turnul este de asemenea din cărămidă şi acoperit cu tablă zincată. În anul 1931, biserica a fost pictată în tehnica tempera de către pictorul Francisc H. Herczeg din Târgu-Mureş, lucrare de la care s-au mai păstrat patru tablouri murale mari în naosul bisericii: Naşterea şi Răstignirea Mântuitorului, iar în altar: Învierea şi Înălţarea Domnului. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, un proiectil de tun a lovit biserica, distrugând bolta și pictura murală, cu excepţia celor patru picturi amintite mai sus, şi cauzând avarii la mobilier şi iconostas.

 

 

Catapeteasma este din lemn de brad, sculptată, iar icoanele sunt pictate pe lemn de către pictorul Vasile Niţulescu în anul 1999, iniţial icoanele fiind realizate în ulei de către pictorul Antoniu W. Zeiler din Viena în anul 1910. Acest iconostas a fost deteriorat în urma exploziei amintite mai sus, iar icoanele de pe el au fost restaurate în 1956 de către pictorul Coriolan Munteanu din Cluj. În perioada 1982-1999, se fac împrejmuirile cu gard din beton, se face reparaţia interioară şi exterioară a bisericii între anii 1995-1999, se repictează biserica de către pictorul Vasile Niţulescu din Braşov, inclusiv iconostasul.

De asemenea, în imediata apropiere a bisericii, în anul 1840, se înfiinţează Şcoala Confesională, susţinută de parohia ortodoxă şi de cea greco-catolică. După înfiinţarea şcolii de stat, în anul 1926, clădirea şcolii confesionale a fost transformată în casă parohială, unde în prezent se află sediul Protopopiatului Ortodox Român Luduş. Totodată, o amprentă importantă asupra bisericii a avut-o părintele protopop Iuliu Bacali, care şi-a dovedit pe deplin autoritatea, cooperarea, coordonarea duhovnicească şi efortul conjugat în transformarea sentimentului religios moştenit în adevărate trăiri creştine. Este de menționat faptul că părintele protopop Iuliu Bacali a asigurat stabilitate şi echilibru în perioada de tranziție imediat următoare Revoluției din decembrie 1989.

 

De la 1 august 2012 preotul Lucian Viorel Voşloban  din încredinţarea Î.P.S. Irineu a fost numit protopop al Protopopiatului Ortodox Luduş pe perioadă nedeterminată şi preot paroh la parohia Luduş II. Este absolvent al Universităţii „1 Decembrie 1918 „, Facultatea de Teologie Ortodoxă Alba-Iulia promoţia 1999, media de absolvire a celor 4 ani de studiu a viitorului protopop a fost 9,12 iar lucrarea de licenţă i-a fost evaluată cu nota 9.25.  Este masterand în consiliere pastorală din anul 2011 şi „Cetăţean de Onoare” al oraşului Luduş din anul 2017. Pentru activitate bisericească excepțională pe 9 decembrie 2012 preotul-protopop Lucian Voşloban a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor care poartă ca semn distinctiv cruce pectorală, brâu roșu, iar la serviciile religioase, bederniță.  

 

Sursa foto: https://www.facebook.com/ProtopopiatLudus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.