Leon Stoica ,,Asociația C.A.R.P. Reghin este în slujba pensionarilor !”

 

Casele de ajutor reciproc ale pensionarilor din România, fac parte din Federația ,,Omenia” care, din cele 129 de asociații afiliate, servește un număr de 1.400.000 de membri.

La un congres al acestei federații, un invitat cu mare experiență în viața economică și socială a țării noastre, după ce a asistat la dezbateri câteva ore, în cuvântarea sa ca, această adevărată forță constituită din pensionari, nu trebuie să stea cu mâna întinsă la guvernanți, ci trebuie să-și conducă, singuri destinele.

Solidaritatea și unirea noastră, vor putea asigura în mod real atenția celor care ne conduc, față de segmentul important al populației de vârsta senectuții.

Foarte mulți cetățeni, inclusiv politicieni, consideră persoanele vârstnice o povoară socială. Iată de de trebuie să ne luptăm pentru dreptul la demnitate al pensionarilor (respectul dreptății, informarea lor corectă, respectarea intimității, asigurarea exprimării opinilor în societate, să fie ajutați, și mai cu seamă, să fie considerați drept o resursă pentru societate și nu o povoară). Toate acestea crează asigurarea unei imagini pozitive a pensionarilor.

La nivelul municipiului Reghin, avem o colaborare bună cu Primăria și Consiliul Local, care s-a concretizat în organizarea și sărbătorirea pe data de 1 octombrie a fiecărui an, a Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, cât și organizarea și participarea pensionarilor la activități culturale.

Îmi exprim regretul în calitate de președinte al Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Reghin că nu avem nici un fel de implicare în viața economică și socială a municipiului.  

În mai multe localități există așa numitul ,,Sfat al Bătrânilor”, unde persoane cu experiență și care au dovedit de-a lungul vieții calități deosebite și care au fost modele de admirație profesională, să fie consultate în problemele edilitar-gospodărești importante ale urbei.

La întâlnirile periodice cu membrii asociației noastre, care numără 11.300 de membri, au fost propuneri ca, la viitoarele alegeri locale, să avem un candidat care, dacă va fi ales, să reprezinte interesele vârstnicilor în Consiliul Local.

O colaborare deosebită avem cu Casa de Cultură ,,Dr. Eugen Nicoară”, și în special cu Biblioteca Municipală ,,Petru Maior”. 

În colaborare cu Primăria Municipiului Reghin și Biblioteca ,,Petru Maior”, în anul Centenarului Marii Uniri, am organizat patru întâlniri cu publicul reghinean, în care  au fost prezentate expuneri legate de Marea Unire, urmate de spectacole artistice, finalizate cu momente inedite de socializare, în care s-au format prietenii noi și s-au consolidat cele vechi.

Acest gen de activități continuă și în acest an, iar persoana care ne ajută, sufletul acțiunilor este prof. Dr. Florin Bengean, istoric și directorul Bibliotecii Municipale Reghin.

Trebuie să scoatem în evidență o bună colaborare cu Spitalul Municipal ,,Dr. Eugen Nicoară” pentru un număr de 8 cabinete medicale, cu care avem protocoale de colaborare, și care au acceptat ca pentru membri noștri să practice tarife mai reduse, pentru serviciul prestat.

Avem activități comune și protocoale de colaborare cu Fundațiile „Caritas” și „Casa Maria” din Reghin, care acordă sprijin și asistență medicală persoanelor vârstnice, aflate în dificultate.

Cu autoritățile de la nivel de județ, nu avem nici un fel de colaborare sau sprijin dimpotrivă, într-o anume situație s-au luptat cu noi, ca și cum am face parte din tabere adverse.

Asociația C.A.R.P. Reghin a fost înființată în anul 1952. În perioada 1957-1964, din banii pensionarilor membri C.A.R.P., la Ideciu de Jos s-au construit 3 imobile, pentru un Cămin de Bătrâni și o bază de tratament.

După ce s-a edficiat construcția la cheie, a fost înființat Căminul de Bătrâni pentru Persoane Vârstnice, unitate cu personalitate juridică, pentru a putea funcționa și pentru a putea fi finanțată de la bugetul de stat.

După 1990, Primăria Ideciu și-a însușit pe nedrept acest edificiu, trecându-l ilegal în domeniul public al comunei.

După câțiva ani, a fost donat Consiliului Județean Mureș, care este proprietarul ilegal, și cu care ne-am judecat fără succes, de doi ani.

În interiorul acestei instituții, există o bază de tratament, care nu mai funcționează de 4-5 ani.

Am solicitat Consiliului Județean Mureș, să ne dea în folosință doar baza de tratament dar am fost refuzați. Poate cineva se autosesizează asupra acestei grave ilegalități.

Trecând la lucruri frumoase, vreau să vă informez c, în ultimii opt ani am organizat cinci excursii cu membrii asociației noastre, din care, în fiecare an, două în străinătate, și două-trei în țară.

Am vizitat împreună peste 25 de țări. În acest an am participat la o excursie de 10 zile în Turcia, una în Grecia și una în România în zona Năsăudului, iar pe 5 septembrie 2019, ne-am deplasat în Delta-Dunării. 

Iată alte motive spre a vă înscrie în rândul membrilor noștri și în Asociația C.A.R.P. Reghin, care are puncte de lucru în 60% din localitățile județului.


Președinte C.A.R.P. Reghin, Stoica Leon

LEON STOICA 2019 presedinte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.