La mulți ani, Domnule Academician Ovidiu Bojor ! Fiecare întâlnire cu dumneavoastră e o pledoarie pentru o viaţă lungă …

Pe data de 1 noiembrie, academicianul Ovidiu Bojor, originar din Reghin, fondator al fitoterapiei moderne în România supranumit şi „Împăratul plantelor din româneşti” a împlinit venerabila vârstă de 96 de ani. Fără să exagerăm putem să spunem că este cel mai renumit fitoterapeut din România, doctor farmacist, membru de onoare al Academiei de Ştiinţe Medicale. Este deţinător al titlului de Senior Honoris Causa, brevet acordat de către Forumul Preşedinţilor Patronatelor din România şi Diploma de Merit Academic, acordată de preşedintele Academiei Române. Cu acest prilej siteul „viselenuautermenlimita.ro” îi transmite un sincer La mulţi ani maestre !, sănătate, bucurii şi cât mai multe revelaţii divine. Fie ca cele 7 reguli de viaţă ale dumneavoastră să vă ajute să depăşiţi în anul 2025 pragul vârstei de 100 de ani. Asta ar însemna dovada incontestabilă că viaţa dumneavoastră a fost de la un capăt la altul o demonstraţie pentru un adevăr ”Regula e regulă, excepția e excepție”. De la dumneavoastră am învăţat şi eu cele 7 reguli de aur în anul 2010 : 8 ore de somn, 8 ore de odihnă activă, 8 ore de muncă intensivă, optimism, alimentaţie corectă, cultivare mentală, fără excese, iubire faţă de Creator şi faţă de Creaţie, să dăruieşti mai mult şi să pretinzi mai puţin! O filozofie de viaţă atât de simplă în aparenţă dar atât de greu de pus în practică. 

Mă simt atât de mândru de obârşia mea când văd la televizor emisiuni în care este invitat să ofere sfaturi domnul academician Ovidiu Bojor, care e o somitate distinctă în galeria oamenilor de valoare ai României şi care ne face cinste oriunde este invitat să conferenţieze ori să îşi prezinte o carte de autor. Nu de puţine ori am auzit reghineni lăudându-se în diverse cercuri intelectuale cu Ovidiu Bojor care este un simbol al acestei comunităţi atât de îndrăgit în toată România. În urmă cu 5 ani am descoperit în bucătăria unui fost primar al Reghinului una din cărţile de căpătâi ale sărbătoritului ce trata ca subiect sănătate prin remedii naturale şi care mi-a mărturisit că el împreună cu soţia sa au respectat cuvintele şi sfaturile autorului ad-literam ani la rând şi rezultatele nu au întârziat să apară, anul acesta doamna a împlinit 95 de ani şi şi fostul primar al Reghinului a împlinit anul acesta frumoasa vârstă de 93 de ani.

În urmă cu un an am citit un interviu acordat de academicianul Ovidiu Bojor pentru revista ” Avantaje” în care reporterul, Ruxandră Hăbeanul îl întreaba printre altele : Din punctul dumneavoastră de vedere, care sunt cele mai importante lucruri în viață? Răspunsul reghineanului nostru a fost genial „Cel mai important lucru în viață este dăruirea. Dumnezeu dăruiește celui care dăruiește. Dumnezeu se dăruiește celui care I se dăruiește. De asemenea, să ne gândim de unde venim, ce trebuie să facem și unde vom pleca. În primul rând, trebuie să fim conștienți că venim de undeva din minus infinit. Ne este dat un stagiu de existență materială pe Pământ, mai scurt sau mai lung și încet-încet ne îndreptăm spre plus infinit. Asta înseamnă că după toate misiunile noastre pe care le-am îndeplinit pe Pământ începem să intrăm în adevărata viață, veșnicia. Nu există un sfârșit”.

Informaţii despre fenomenalul nonagenar Ovidiu Bojor poţi găsi oriunde, începând de la wikipedia şi pagini de Facebook, până la librării şi biblioteci şi terminând cu documentare şi emisiuni de televiziune care au ca temă „sfaturi pentru sănătate şi longevitate sau mituri despre cancer, stres şi vaccinare”. Anul acesta de ziua sa, am ascultat intervenţia telefonică a academicianului reghinean  la „Jurnalul de seară” în dialog cu realizatorul Cosmin Prelipceanu, pe Televiziunea Digi 24 în care a dezvăluit câteva din  secretele longevităţii sale  telespectatorilor care îl admiră.  Sănătos tun, jovial şi în acelaşi timp pertinent în argumente ca de obicei a făcut audienţă. Nu m-am gândit însă niciodată că într-o zi îl voi găsi  într-un supermarket de cartier din Reghin. Asta a fost cea mai mare surpriză din acest an care mi-a „făcut-o”  anul acesta acad. prof. dr. farm. Ovidiu Bojor să îl descopăr pe un raft pe ambalajul unei cuti de ceai natural din plante medicinale intitulat „Sănătatea rinichilor”. L-am cumpărat pe loc în primul rând pentru faptul că o cutie de ceai cu imaginea unui membru de renume mondial al Academiei de Ştiinţe Medicale, deţinător de brevete de invenţie în domeniul farmacologiei şi autor de zeci de cărţi de specialitate cum este Ovidiu Bojor, este garanţia supremă că ai în mâna ta unul din secretele longevităţii sale. La acest om totul e studiat în cele mai mici amănunte, fiecare gest, afirmaţie sau disertaţie are în spate experienţa sa personală nu revelaţiile altora.

Foarte încântat de această reclamă istorică pentru Reghin şi cel mai probabil şi pentru România de curiozitate am întors cutia de ceai să văd ce ingrediente, recomandări, mod de administrare conţine. Le avea pe toate scrise cu subiect şi predicat plus contraindicaţii şi atenţionările necesare pentru a nu depăşi doza recomandată pentru consumul zilnic. Totul era scris într-o ordine perfectă chiar şi condiţiile de păstrare şi data până la care se sugera să fie consumat produsul, dar cel mai mult şi mai mult m-a impresionat la ceaiul cu figura academicianului care mi-a acordat în mai multe rânduri interviuri faptul că pe fundul cutiei o frază scrisă cu text îngroşat: produs avizat de SNPMAPS. Adică mai pe înţelesul tuturor ceaiul era avizat de Serviciului Național pentru Plante Medicinale, Aromatice și Produse ale Stupului şi care răspunde de evaluarea dosarelor de notificare depuse de operatorii din domeniu și avizarea produselor finite încadrate ca suplimente alimentare sau ca produse de uz extern în vederea comercializării. De curiozitate am verificat pe un raft întreg câte ceaiuri aveau acest aviz din 12 mărci nici măcar unul. Ceaiul „Sănătatea rinichilor” pe care apare şi autograful  acad. prof. dr. farm. Ovidiu Bojor se distingea „de la o poştă” în duzina de ceiuri la plic cu coloranţi şi arome artificilae şi se specifica pe ambalaj inclusiv faptul că ceaiul natural a fost obţinut printr-un procedeu de tăiere a plantelor, nu de măcinare.

Asta înseamnă să îţi respecţi imaginea şi cerinţa etică a unei pledoarii chiar şi de pe banală cutie de ceai un profesionist ştie să facă diferenţa.  Ovidiu Bojor reprezintă un model de admiraţie profesională demn de urmat pentru tânăra generaţie care poate găsi în el un maestru spiritual şi un mentor care îi poate ajuta să înţeleagă sensul vieţii.  Nu doar odată omul de știință și-a exprimat convingerea că tinerețea fără bătrânețe și viața fără de moarte nu sunt simple utopii. Pentru că prin simpla schimbare a obiceiurilor alimentare și printr-un zâmbet dăruit Universului ne putem reseta întreaga viață.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *