Interviu neconvențional cu Felicia Bacoș, femeia din spatele brandului Flozo

 

      Felicia Bacoș este o femeie puternică, fără funcții academice dar cu studiile vieții la zi la nivel de masterat, care a luptat cinstit să își câștige admirația profesională din partea clienților.  Calitățile care au ajutat-o să devină un nume de referință în producția articolelor din mase plastice, utilizate în domeniul construcțiilor, sunt : munca, atenția până la obsesie pentru fiecare detaliu,  disponibilitatea la efort prelungit, limbajul persuasiv și demnitatea profesională de a demonstra că ambițile mari pot fi îndeplinite și fără compromisuri.

A absolvit un liceu cu profilul chimie-industrială în Târnăveni, și după absolvire a profesat ca telefonistă în mediul rural, fiind angajata Poștei Române și a Romtelecomului timp de 15 ani, unde a ajuns șefa de formație a serviciului comercial. Când a intrat în firma, SC PROTELCON SRL,  societatea funcționa cu doi angajați pe strada Apelor din Reghin și avea ca obiect principal de activitate, producția de tâmplărie din aluminiu. După ce a intrat în firmă, a început să fie preocupată, până la uitarea de sine, de procesul tehnologic și a învățat toate fazele pentru a creea produse de înaltă calitate, care să respecte toate standardele și procedurile reglementate de piața de consum.

    Felica Bacoș este genul de femeie care se concentrează 90% din timp pe soluţii, şi doar 10% pe probleme și recunoaște, privind în urmă, că au fost 19 ani de muncă, implicare, sacrificii, strategii de dezvoltare, eșecuri și împliniri, dar nici recunoașterea rezultatelor nu a întârzâiat să apară. Renumele sociețății a depășit demult granițele Reghinului fiindcă societatea condusă de ambițioasa reghineancă a ajuns la performanța de a onora comenzi până în prezent în cinci județe din România.

Bonitatea firmei o atestă produsele în concordanță cu standardele Europene, certificatele de calitate obținute și diplomele acordate societății de Camera de Comerț și Industrie Mureș. SC Protelcon SRL  an de an este premiată la Topul Firmelor din județul Mureș pentru rezultatele economice. Popularitatea Flozo o confirmă tombolele  și portofoliul companiei care a depășit 10.000 de clienți. Am intervievat-o, pentru a-i afla povestea și pentru că este o femeie manager de succes, puternică,  și fără aere de superioritate. Un model posibil pentru oricare dintre noi.

VNATL Felicia Bacos


 

Reporter: Cum a ajuns Felica Bacoș femeie de afaceri? A fost un vis, sau, pur și simplu, o întâmplare?


FELICIA BACOȘ : Nu a fost un vis, a fost o întâmplare 100%,  pentru că eu înainte să intru în afaceri lucram ca telefonistă în mediul rural în cadrul companiei de telecomunicații Romtelecom. Eu și cu soțul ne-am mutat de la țară, din comuna Hodac, în Reghin, exact în anul Revoluției din Decembrie 1989, fiul nostru Andrei se născuse pe 4 februarie același an și am primit o garsonieră la repartizare de la IM Republica în strada Salcâmilor. Pe 22 iunie 2001 s-a născut fiica noastră, Antonia și, la 7 luni m-am întors la muncă, fiind șefă la serviciul comercial. Nu am mai muncit însă mult acolo fiindcă se încheiase procedeul de automatizare, s-au închis oficiile manuale, și atunci eram convinsă că urma să se închidă și punctul de lucru de la Hodac, unde munceam eu. Drept urmare am demisionat și m-am angajat la societatea soțului meu, SC Protelcon SRL, unde am preluat activitatea de producție de Aluminiu de pe strada Apelor – Curtea de Fier. Mă credeți că plângeam lângă contabilă să îmi arate cum să întocmesc o factură? Nu știam nimic despre acest domeniu, pentru că era diametral opus cu ceea ce muncisem în Romtelecom.

Aici realizam un alt tip de vânzări, dar pas cu pas am învățat ABC-ul unei noi afaceri. În anul 2004 am achiziționat prima linie de producție PVC, second hand, turcească. Dar demararea investiției la producția de ferestre uși din PVC,  a început practic, după ce am participat la un târg expozițional în București, unde am văzut ce înseamnă acest concept: sisteme de ferestre și uși din PVC și aluminiu cu geam termoiziolant.

Am fost impresionată de cele văzute la târg și în anul următor am demarat și Reghin construcția halelor de producție de pe strada Gării nr.44, și renovarea celei vechi, unde, în acel moment eram primii pe piața firmelor de profil.  În luna mai a anului 2005, au sosit la Reghin, primele utilaje noi din Germania, de la  Rotox. unul dintre cei mai apreciați furnizori de echipamente pentru procesarea profilelor din PVC destinate producției de tâmplărie termoizolantă. În toamna anului 2005, am pus în funcțiune linia de producție de geam termoizolant. Demararea investiților s-a realizat cu ajutorul unor credite bancare care, ne-au asigurat o investiţie în condiţii de siguranţă, în scopul atingerii obiectivului nostru fundamental de a fii producători. După mai bine de 18 ani munciți în această firmă, am ajuns la un nivel satisfăcător, dacă facem un  calcul matematic pot să vă spun că avem un portofoliu de peste 10.000 de clienți. 


Vnatl Flozo Reghin 2019


 Rep.: Prezentați-mi de la A la Z serviciile pe care le poate pune la dispoziție firma dvs.


F.B.: Suntem o companie cu capital 100% românesc, înființată în anul 1996, având ca activitate principală ,,Producția articolelor din mase plastice utilizate în domeniul construcțiilor”. SC Protelcon SRL a fost la bază o societate, care avea ca obiect de activitate proiectarea în domeniul telecomunicațiilor, însă, după ce a fost cumpărată de soțul meu Florin Bacoș, în colaborare cu ing. Zoli Batisz s-a modificat obiectul de activitate și s-a implementat și denumirea  ,,Flozo” din asocierea celor două nume (Florin și Zoli).  Chiar dacă colaborarea a fost de scurtă durată, numele l-am păstrat, și cred că am făcut bine pentru că între timp, acest nume a făcut istorie în Reghin și împrejurimi.

FVC_2690

Azi creem o gamă diversificată de produse, printre care: tâmplărie de PVC cu geam termoizolant, tâmplărie de aluminiu cu geam termoizolant, prelucrat din două sau trei foi de sticlă, dar realizăm și compartimentări interioare. Producem uși glisante și culisante cu ridicare, din PVC și aluminiu și accesorii: plase și rulouri de insecte, glafuri pentru interior, din PVC, pervaze din Aluminiu, sisteme de mânere anti-panică, amortizoare hidraulice, uși culisante automate, sisteme de deschidere la înălțime, rolete și jaluzele textile și paneluri decorative.

usi-garaj-targu-mures-1030x679


Rep.: Firma Protelcon a implementat marca: ,,Flozo” de la debutul activităţii. Cât de greu este să construieşti un brand, să îl faci să devină marcă înregistrată, şi să ai continuitate într-o lume a afacerilor plină de neprevăzut?


F.B.: Nu știu ce să vă răspund la această întrebare. Ne-a fost foarte greu pentru că nu am avut nici un ghid de afaceri după care să ne dezvoltăm. Am crescut pas cu pas de la sine. Atunci am văzut-o ca pe o alternativă pentru mine, care mi-a asigurat în primul rând creșterea motivației pentru realizarea personală, și odată intrată în horă, mi-a încurajat motivația pentru inovație, inițiativă, creativitate, independență și dinamism.

logo_flozo

Odată ce am văzut că începem să contăm pe piață ca ceva distinct, ne-am luat rolul foarte în serios am plătit o firmă care ne-a creeat sigla societății iar din anul 2005 am început să producem spoturi publicitare, exclusiv, în studioul producătorului și compozitorului muzical Sandy Deac, din Cluj-Napoca, ca în final să înregistrăm numele ,,FLOZO” ca marcă înregistrată la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM).

Bineînțeles, nu vreau să se creadă că în 17 ani de activitate nu am luat și decizii greșite, că nu ai cum să anticipezi ce va urma…dar mi le-am asumat. Noi am crescut foarte mult ca prestigiu în urmă cu zece ani, pe segmentul de licitații, unde ajunsesem să participăm și la 10 licitații într-o lună. În aceea peioadă, am deschis două puncte de lucru la Tîrgu-Mureș, iar, din anul 2008 avem un birou de comenzi și în Toplița după ce am reabilitat acolo mai multe școli.

Patru ani la rând am realizat tombola marca FLOZO, în cadrul campaniei ,,Comanda ta – o şansă de a câştiga” cu premii foarte mari, pentru clienții noștri fideli, și pe care le-am acordat pe bune. 

Azi, societatea noastră are un număr total de 16 angajați, și o experiență de 23 de ani. Personalul angajat dispune de calificare personală adecvată, care ne ajută să realizăm cerințele clienților noștrii.

Execuția lucrărilor se realizează pe bază de grafice, cu termene intermediare și se armonizează cu posibilitățile de asigurare, de către beneficiari, a resurselor financiare. Interesul societății noastre pentru respectarea angajamentelor asumate prin contract, se manifesta cu interes maxim, petru a fi asigurate calitatea și ritmul de execuție a lucrărilor, care să satisfacă cât mai bine cerințele beneficiarilor.

poze flozo 066

 

Rep: Care sunt paşii care trebuie să îi urmeze un client, pentru a beneficia de produsele firmei SC Protelcon SRL?


F.B.: Primul pas: se solicită o ofertă de preț, telefonic (0265-511-700), pe adresa de e-mail: office@flozo.ro sau direct la sediul firmei din Reghin, strada Gării nr.44. Dacă oferta care se întocmește inițial cu potențialul client devine viabilă, ne deplasăm în teren pentru a verifica dimensiunile și cotele de execuție. Urmează semnarea contractului și întocmirea proiectului final. Stabilim cu clientul, ce opțiune alege, din cele trei modalități de plată, care le acceptă firma noastră, iar coamanda intră în execuție.   


Rep.: Ce garanţii oferă firma dvs. clienţilor, şi în ce condiţii ?


F.B.:   Oferim garanție 5 ani pentru execuție și montaj la tot ce apare la execuția tâmplăriei și funcționalitatea geamurilor termopane termoizolante. 


Rep: Ați avut parte de vreo experiență nefastă de-a lungul timpului, care va motivat să vă depășiți limitele în afaceri?


F.B.: Au fost mai multe experiențe nefaste care m-au motivat să îmi depășesc limitele și cred că autodepășirea se poate obține atunci când există raportul optim între efortul de autoschimbare asumată și inerție benefică. Relațiile perofesionale sunt o provocare permanentă. Au fost multe obstacole în ascensiunea afacerii de-a lungul anilor dar care ne-au determinat să ne autodepășim și să învățam că, până la urmă un drum fără obstacole e un drum fără victorii. Datorită investițiilor făcute în ultimii ani, deținem linii de producție de ultimă de generație, iar personalul tehnic este calificat, având o vastă experiență în domeniul execuției de tâmplărie din PVC, aluminiu și a geamului termoizolant.

Vom continua să păstrăm etica și producția, la cele mai înalte standarde, având grijă ca toate normele și procedurile de siguranță să fie respectate, pentru a putea oferi produse de înaltă calitate. Pe termen lung ne vom adapta cerințelor pieții și vom investi în calificarea personalului nostru, cât și în noi tehnologii. 


Rep.: Ce rol joacă banii în viaţa dvs.?


DSCF3157F. B. : (Râde). Râd, pentru că eu să pot demara acest proiect, am renunțat la o serie de bunuri personale, de-a lungul anilor. Am vândut niște terenuri, după care și astăzi îmi pare rău, în special pentru unul din ele, cel din fața casei mele. Am construit birourile cu banii proveniți din nunta noastră și din vânzarea unui teren, proprietate personală în Sovata. Totdeauna când s-au adunat bani am făcut investiții. Este adevărat că am început actitivitatea de producție cu utilajele de bază, dar, pe parcurs solicitările au fost enorme, plus că în ultimii doi ani am investit mult în Centrul de Prelucrare. Am luat și credite bancare și atunci ce să vă răspund? Ce rol au banii în viața mea? Pleacă și vin. Eu nu sunt o persoană cheltuitoare și nici nu mănânc mai mult de când sunt administratorul acestei societăți. Nu mă hazardez în cheltuirea banilor și am o vorbă: muncesc prea mult și nu am timp să cheltui banii. Merg și eu odată pe an într-un concediu, ca tot omul 7 zile.


Rep.: Ce credeți că ar descoperi un ochi care ar privi-o cu mai multă atenție pe femeia Felicia Bacoş?


F. B.: O femeie foarte modestă care muncește și care dă dovadă de multă omenie.


Rep.: Sunteți o femeie bine cotată din multe puncte de vedere. Vi s-a propus să intrați în politică?


F.B. : Nu, și nici nu îmi doresc.


Rep.: Ce înseamnă renumele și popularitatea? Cât de greu se câștigă și cât de ușor se pierd, în opinia dumneavoastră?


F. B.: Aș prefera să îl citez pe Mark Twain ca răspuns la această întrebare „E mai bine să meriți laude și să nu le primești decât să le primești fără să le meriți.”


Rep. : De ce nu v-ați putea lipsi în viaţa de zi cu zi?


F. B. : De familie și de copii mei de care sunt foarte mândră. Andrei Bacoș are 29 de ani, este inginer geolog, cu un masterat în Anglia, în domeniul petrolului, și care momentan, este mâna mea dreaptă în firmă. Fiica mea, Antonia Bacoș, are 17 ani, a practicat în copilărie, timp de cinci ani, dansul sportiv, și a obținut două titluri de campioană națională la dans sportiv – latino. Momentan este elevă anul II de studiu la secțiunea canto a Școlii Populare de Artă din Tîrgu-Mureș.


Rep.: Ce nu poate ierta Felicia Bacoş unei prietene?


F.B.: Eu sunt o persoană pacifistă. Mă enervez 5 minute și apoi iert nu vreau să plec cu nici o supărare în momrmânt.


Rep.: De-a lungul vieții, cred că ați cunoscut o mulțime de oameni de succes, cine v-a impresionat cel mai mult, ca om în domeniul afacerilor?


FB.: Este adevărat că drumul către succesul în afaceri este presărat cu greutăţi și nu toți reușesc să ajungă să fie modele, unii se mai pierd pe drum, însă mă bucur când aud despre oameni de afaceri reghineni că le merg afacerile bine, și care au faimă și care au istorii de succces. Îmi este greu să spun un nume fiindcă am cunoscut foarte mulți oameni de afaceri de-a lungul anilor. Cunosc familia Joarză care deține firma SC Remex SA și familia Oltean, Mircea și Violeta care au salvat fabrica IRUM de la un faliment sigur și care anul trecut au lansat primul tractor 100% românesc, conceput şi construit de inginerii societăţii, la 15 ani de la dispariţia producţiei de tractoare româneşti. Pentru astfel de oameni am un respect deosebit, dar asta nu înseamnă că nu îi stimez și pe administratorii de firme, care au număr de angajați mai mic, și la fel ca și noi, oferă locuri de muncă și care susțin fiecare, de pe palierul său, economia municipiului. 


Rep.: Care a fost cel mai frumos lucru pe care l-ați învățat de la părinții dumneavoastră?


F.B.: Nu știu dacă mi-au dat neapărat un sfat anume, dar mi-au insuflat credința în Dumnezeu, cultul pentru muncă și respectul față de semeni. Tata avea o vorbă: ”Trebuie să respecți și un gândac, dacă nu îți face rău”, pe principiul : dacă nu poţi face bine, străduieşte-te măcar să nu faci rău.”


Rep. : În opinia dvs. cât de profesionalizat este, la ora actuală, statutul omului de afaceri în România?


poza1 VS1

 

F.B.: Este profesionalizat în sfera noastră de activitatate. Eu, personal, în toți acești 19 ani de când conduc această firmă, am învățat că dacă ești o persoană cu bun simț, dacă îți faci datoria cu profesionalism, și mai ales dacă partenerii tăi sau colaboratorii, capătă încredere în tine, relațiile devin trainice și atrag după sine, recomandări valoroase care ulterior se pot transforma în relații profesionale frumoase. De exemplu, noi colaborăm cu firma Profine din anul 2004, pe partea de profile de PVC, și nu vreau să vă spun în aproape 14 ani câți furnizori ne-au trecut pragul cu oferte care să mă convingă să cumpăr profile de la ei. Nu vrem să stricăm o relație de colaborare și prietenie de atâția ani pentru o reducere de 10%, care o căștigi la achiziție, reduci valoric costul la profile, dar realizezi în final un produs mai slab, și în scurt timp, nu te mai poți ridica la standardele la care ți-ai obișnuit clienții, și îi pierzi. Colaborarea merge perfect, lucrăm cu ei pe stil nemțesc, orice problemă apărută se discută din timp, nu ne amenințăm și, ne ajutăm nu doar ca și furnizor-client noi deja ne ajutăm de parcă am fi membri de familie.


Rep.: Dacă Felicia Bacoş ar avea puteri supreme pentru scurt timp, care ar fi primele trei schimbări radicale pe care le-ați aplica în Reghin?


F. B. : Aș face oamenii să fie mai empatici, aș elimina concurența neloială și în al treillea rând aș iniția un proiect legislativ de conștientizare și promovare mediatică a produselor locale și în special românești. Cu alte cuvinte, i-aș face pe români să înțeleagă că alegând să cumpere un produs românesc, susțin economia țării lor și că profitul generat de acel produs rămâne aici și va alimenta bugetul de stat, că poate genera investiții, locuri de muncă și dezvoltare.


Rep: Care este cheia succesului pentru dvs.?


F.B. : Cheia succesului pentru noi, sunt produsele de calitate și relațile cu furnizorii pe toate segmentele pe termen lung, Concurența neloială aduce câștiguri de suprafață, pe termen scurt pe care le pierzi la mentenanță.


Rep.: Când și unde vă simțiți cea mai fericită?


F.B.: La capitolul acesta nu mă pot lăuda prea tare fiindcă mi-am neglijat capriciile personale și timpul pentru mine. În schimb pot să afirm că eu mă simt cea mai fericită lângă familia mea, când văd realizările copiilor mei, fiindcă știu, că, fără sprijinul meu, le-ar fi fost infinit mai greu să își împlinească visele. 


Rep.: Dați-mi trei motive pentru care credeți în Dumnezeu


F.B.: Am să vă dau un singur, răspuns care este mai cuprinzător decât trei motive ce m-ar determina să cred în Dumnezeu. Sunt convinsă că Dumnezeu m-a ajutat tot timpul, să fiu omul potrivit, la locul potrivit, la momentul potrivit, în viața asta și m-a învățat că, în această existență poți avea totul, și de fapt să nu ai nimic.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.