În curând vă prezentăm viaţa celui mai vândut pianist de jazz din România care a copilărit la Reghin

     Pe data de 5 mai site-ul „viselenuautermenlimita.ro” vă prezintă în premieră viaţa unuia dintre cei mai rebeli pianişti de jazz ai României din perioada comunistă care a copilărit în Reghin. Artistul a început să studieze pianul de la 4 ani şi la 19 ani a fost admis la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti însă pe care nu l-a absolvit fiindcă în urma unui turneu susţinut în străinătate a trecut în Berlinul de Vest şi a cerut azil politic. După o perioadă de încercări de a-şi construi o carieră de pianist concertist s-a stabilit în Elveţia unde a şi reuşit să devină un nume de referinţă la nivel  mondial.

      De-a lungul carierei sale a lansat 55 de albume de jazz în trei decenii iar din 1982 a fost invitat să susţină anual turnee în Japonia. După moartea renumitului pianist 9 dintre cele mai vândute albume ale artistului au fost reeditate. Astăzi este considerat de criticii muzicali de specialitate cel mai mare pianist care a reușit să lege muzica clasică de muzica de maestru de pian cu improvizația de jazz, fiindcă a fost singurul care a transformat cu succes o astfel de varietate de piese bine cunoscute în arta jazzului începând de la compoziţiile muzicale ale lui Bach şi Chopin, la Piotr Ilici Ceaikovski şi terminând cu Mozart sau Liszt.

      A avut o carieră fulminantă şi un succes la public incredibil, dovada cea mai clară este faptul că deşi muzicianul s-a stins din viaţă în urmă cu 23 de ani, popularitatea sa continuă să crească și după moartea acestuia, prin numeroase evocări în presă, reeditări de albume și readucere în atenția publicului a concertelor sale. Cu toate că ştim că nu tuturor la place jazz-ul şi cunoaştem care sunt genurile muzicale cele mai ascultate din România, canalul oficial de artist al regretatului pianist continuă să fie ascultat şi în anul 2021 de peste 56.000 de melomani în fiecare lună.  

Va urma 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.