Familia Nösner împlinește 140 de ani de existență la Reghin. Din 13 copii doar un singur nepot duce mai departe numele acestui neam în ,,Orașul Viorilor” !

Primul cetățean al Reghinului cu numele de Nösner din Reghin a fost Ernst Friedrich care s-a mutat din Mediaș, pe un post de funcționar în cadrul Primăriei din Reghinul Săsesc. Era anul 1888 când s-a mutat în orășelul de circa 8.000 de locuitori condus de  primarului Goller Michael Georg, care îl avea director al Despărțământului Astrei Reghin  pe avocatul Patriciu Barbu, când singurul medic român din oraș era Alexandru Ceușianu și cei mai renumiți comercianți din oraș erau macedonienii din neamul Marinovici iar cei mai bogați antreprenori familiile : Schwarz, Goldfinger și Teplansky. 


 

Nösner Erno(z) Friedrich  (n. 1856 )  s-a căsătorit la Reghin cu Regina Vilma Hermann din al căror mariaj care s-au născută în perioada 1882 – 1904, 13 copii din care zece au supraviețuit, doi au murit  în copilărie și unul a murit în 1904 în timpul nașterii s-a stins odată cu mama lui.

Anul acesta s-au împlinit 140 de ani de când s-a stabilit la Reghin funcționarul Nösner Erno Friedrich, timp în care familia Nösner a dat Reghinului și României,  o mulțime de oameni de onoare, meseriași și intelectuali începând de la măcelari – mezelari, ceasornicari, curelari, tăbăcari, până la, ingineri, agricultori ori funcținari, un primar și chiar un medic azi stabilit în Brazilia.

Familia Nösner de-a lungul anilor s-a contopit cu familile: Teutsch, Burger, Orban, Haltrig, Wellman, Schuller, Hermann, Nagy, Herbert, Graef, Biro, Crăciun, Dienisch, Hugo, Péter, Schleßmann, Szőke, Páll sau Pop prin înrudiri matrimoniale. Azi singurul descendent pe linie masculină care mai trăiește în municipiul Reghin este Nösner Helmut azi în vârstă de aproape 92 de ani, iar pe linie feminină cea mai longevivă urmașă a acestei familii este Peter Emma fiica lui Nösner Elvine ( 1896 – 1974)  care pe 15 ianuarie 2020 a împlinit 99 de ani. 


 

Singurul urmaș din Reghin care mai amintește de celebra familie, Nösner este Helmuth Emil, fiul lui Nösner Emil Gustav (n. 1890 – d. 25 iulie 1979) născut pe 6 octombrie 1928 la Reghin. Azi are 91 de ani, s-a căsătorit pe data de  4 mai 1963 cu învățătoarea Crăciun Ioana din Luier și din mariajul lor s-a născut un băiat Helmuth, inginer de profesie stabilit la Brașov. Nonagenarul a fost tăbăcar, sanitar, primar al comunei Batoș și șef al biroului aprovizionare-desfacere al Cooperativei Lemn-Metal Reghin, de unde s-a pensionat în 1988. Nonagenarul a mai declarat că în tinereţe a avut 38 de veri primari dintre care astăzi mai trăiesc 15 iar ceilalţi 23 s-au stins din viaţă în ultimii 50 de ani.   


AAA N

Azi mai trăiesc descendenți ai familiei Nösner în România în orașe precum Arad, Târgu-Mureș și Brașov, în Germania la Hidelberg, în Brazilia și în Statele Unite ale Americii în West Palm Beach Florida, Coral Spring Florida, Plantation Florida, Trimonium Maryland S.U.A. și Manasas Park Virginia.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.