Criză de Euthyrox în farmaciile din Municipiul Reghin!

Pacienţii din Reghin şi împrejurimi cu afecțiuni tiroidiene care urmează tratament cu Euthyrox s-au confruntat în ultima perioadă cu o criză, nemaigâsind medicamentul disponibil pe piața din România. Am încercat să găsim acest medicament în municipiul Reghin şi am testat zece farmacii dintre care doar două aveau pe stoc comprimate de Euthyrox. Am găsit medicamentul utilizat de pacienții cu afecțiuni tiroidiene la farmacia „Sensiblu” din strada Gării nr. 23-25, în concentraţie de 25 mcg şi 50 mcg însă cu stocul limitat şi la Farmacia „Catena” din strada Sării nr.21  în concentraţie de 50 mcg unde se eliberează pe bază de reţetă o folie, cel mult două, în funcţie de disponibilitate şi de cerere. Euthyrox lipsește din farmaciile din România de la începutul anului. Ministerul Sănătății spune că sunt stocuri în depozite, pacienții se plâng că nu îl găsesc în farmacii. Este trist faptul că medicamente de care depind la propriu vieţile atâtor reghineni lipsesc în continuare din farmaciile din municipiu fără vreo explicaţie plauzibilă din partea autorităţilor competente, pacienţii devenind astfel victime colaterale ale intereselor obscure care guvernează piaţa medicamentelor din România.

Există pacienţi fără tiroidă, cu cancer, care nu au cum să trăiască fără substituţia de hormoni şi care practic într-un final sunt condamnaţi la moarte. Din păcate până când se va rezolva această criză sau până când autoritățile vor găsi o soluție, să ajungă acest medicament la toţi bolanvii din Reghin care au probleme cu glanda tiroidă aceştia sunt nevoiți să se descurce fiecare cum poate. În aceste condiţii de indolenţă merită să fie găsiţi vinovaţii şi traşi la răspundere!

 

Medicamentul este specific bolilor tiroidiene, în patologia guşii benigne sau maligne ale adultului, în completarea deficitelor de substituţie cu hormoni tiroidieni, în hipotiroidie sau în cazul extirpărilor totale sau parţiale ale tiroidei.

Potrivit unor estimări, în România există în jur de 500.000 de pacienţi cu afecţiuni tiroidiene care au ca recomandare tratamentul cu acest medicament.

În paralel cu legislația și birocrația greoaie, care fac ca medicamentul să poate fi obținut din farmacie doar cu rețetă, asociațiile de pacienți acuză faptul că distribuitorii păstrează stocurile de Euthyrox în depozite și așteaptă să exporte paralel medicamentul, la preț mai bun decât îl pot vinde în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *