Au trecut 6 săptămâni de când Reghinul a pierdut-o pe preoteasa Rodica-Mărioara Beldean

Ieri s-au împlinit 6 săptămâni de la plecarea dintre noi, a preotesei Rodica Mărioara Beldean. Să spunem tuturor ce om minunat a fost. Să vărsăm o lacrimă de durere și-apoi să o ștergem încet. Să ne amintim zâmbind, cât de frumoase și unice au fost momentele petrecute cu ea. Și să-i spunem… ne este dor de tine, dragă, soţie, mamă şi bunică ! Familia Beldean: soţul Teodor, fiica Cristina Bianca, fiul Valentin Teodor şi nepoţii. 

Adormita în Domnul preoteasa Rodica Mărioara Beldean s-a născut pentru viaţa aceasta pe data de 29 august 1954 în familia lui Teodor şi Paraschiva Nistor, oameni cu frică de Dumnezeu şi muncitori harnici şi gospodari buni din Municipiul Sibiu. Copilăria şi-a petrecut-o în casa părintească din oraşul natal împreună cu sora sa, mai mică Daniela.

Cursurile liceale le-a urmat în cadrul Liceului „Gheorghe Lazăr” din Sibiu. După ce a absolvit Şcoala Superioară de Contabilitate timp de 30 de ani a lucrat exclusiv în domeniul contabilităţii, începând din anul 1990 până la pensionare, în august 2017. Rodica Mărioara Beldean a funcţionat ca şi contabil în cadrul Protopopiatului Ortodox Reghin, care cuprindea 77 de parohii, 3 mănăstiri şi un schit şi care avea 168 de angajaţi.

Pe timpul studiilor şi la locul de muncă a arătat nu numai inteligenţă şi pricepere ci şi seriozitate şi corectitudine, excelând prin hărnicie şi conștiinciozitate, neputând a-i face nici un reproş.

La data de 23 august 1975 s-a căsătorit cu tânărul licenţiat în Teologie Teodor Beldean, hirotonit diacon pe seama Catedralei „Reîntregirea” din Alba-Iulia, de către Mitropolitul Ardealului Nicolae Mladin, unde a slujit până în luna octombrie a anului 1976 când a fost hirotonit preot pe seama parohiei ortodoxe Chiheru de Sus, cu filia Chiheru de Jos, unde a slujit până în anul 1987, când a fost transferat în Municipiul Reghin, la Parohia „Înălţarea Domnului”, unde a slujit până la pensionare, în august 2017.

Rodica Mărioara a părăsit Sibiul şi şi-a urmat soţul în toate parohiile unde a fost numit. Ea a fost soţia, mama, bunica şi preoteasa al cărei portret l-a schiţat Sfântul Apostol Pavel în scrisoarea adresată ucenicului său iubit Timotei :” veghetoare asupra-şi (ne)clevetitoare, cumpătată, credincioasă în toate” (I Timotei 3,11). 

Înzestrată de Dumnezeu cu darul înţelegerii şi cu simţul răspunderii pentru misiunea ei de mamă şi preoteasă, a fost întotdeauna atât pentru familie, cât şi pentru Protopopiat şi pentru comunitate, reperul de stabilitate şi de echilibru, de înţelegere, de omenie şi de generozitate, de bunătate şi de modestie.

Aceste însuşiri i-au alcătuit portretul unei mame minunate şi preoteasă de vocaţie : distinsă, elegantă în cuvânt şi atitudine. Dialogul cu ea devenind un moment de adevărată elevaţie sufletească. Căuta să nu supere pe nimeni, vorbea cu calm şi cu răbdare, câştigând în acest fel respect şi unanimă apreciere. Toate acestea au ajutat-o să fie mereu o neîntrecută colaboratoare în misiunea sacerdotală şi administrativ bisericească a protopopului Teodor Beldean.

Dumnezeu a binecuvântat-o cu doi copii plini de calităţi morale şi intelectuale: Cristina Bianca şi Valentin Teodor, fiecare purtând în minte şi în viaţă, modelul mamei şi al tatălui, cei dintâi dascăli ai copiilor.

Datorită împrejurărilor vieţii, pe parcursul mai multor ani a avut bucuria de a primi şi ospăta mari personalităţi care au trecut pragul casei parohial, înalţi ierarhi, preoţi, personalităţi ale culturii române, somităţi din domeniul artelor plastice şi politicieni de marcă. Toţi au admirat-o pentru prestaţia ei. Nu în ultimul rând, poarta sufletului preotesei Rodica a fost deschisă tuturor creştinilor, preoţilor şi preoteselor din Protopopiatul Reghin, din ultimii 30 de ani.

Generozitatea şi bonomia ei, dragostea de Dumnezeu şi de oameni, bucuria de a sfătui, de a ajuta vor rămâne exemple vii pentru toată lumea care a cunoscut-o, iar înaintea lui Dumnezeu vor fi pietre pentru o intrare sigură.

În plan familial a gustat clipe de bucurie şi împliniri, dar şi încercări atât pe plan material dar şi spiritual.

Când viaţa i-a surâs mai frumos împreună cu cei dragi ai săi, o scurtă, dar grea suferinţă i-a curmat firul vieţii sale, când după intervenţia chirurgicală pe cord deschis, corpul său ostenit a cedat şi Dumnezeu a hotrât să-i cheme sufletul la cer în ziua sfântă a Adormirii Maicii Domnului, la ora 11.00, când în toate bisericile se oficia Sfânta Liturghie, iar sufletul ei era deja prezent la Liturghia Cosmică, împreună cu sfinţii îngeri.

În tradiţia populară se spune că la moartea unui om cade o stea de pe cer şi se stinge. Cât adevăr este în această tradiţie, dar ştiu cu certitudine că pe data de 15 august 2020 s-a stins o stea de pe pământ, dar s-a aprins o alta în cer şi ea se numeşte Rodica Mărioara Beldean.

Fie-i memoria binecuvântată şi pomenirea ei să fie din neam în neam !

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *