AŞTEPTĂM NOUA PUDRĂ DIN SEMINŢE DE RAPIŢĂ PARŢIAL DEGRESATE ŞI ÎN MAGAZINELE ALIMENTARE DIN REGHIN !

   

     Siteul „https://www.roaliment.ro”, precizează în articolul „A fost autorizată ca aliment nou pudra din semințe de rapiță parțial degresate” publicat în 15 februarie 2021 că începând din această lună a fost adoptat REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2021/120 AL COMISIEI, de autorizare a introducerii pe piață a pudrei din semințe de rapiță parțial degresate din Brassica rapa L. și Brassica napus L. ca aliment nou în temeiul Regulamentului (UE) 2015/2283 al Parlamentului European și al Consiliului și de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2017/2470 al Comisiei.

         Potrivit aceluiaşi articol la 31 decembrie 2018, societatea Avena Nordic Grain Oy a prezentat Comisiei, în sensul articolului 10 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2015/2283, o cerere de introducere pe piața Uniunii, ca aliment nou, a pudrei din semințe de rapiță parțial degresate din Brassica rapa L. și Brassica napus L. din cultivare cu un conținut redus de acid erucic și de glucozinolați (00). Totodată solicitantul a cerut ca pudra din semințe de rapiță parțial degresate din Brassica rapa L şi Brassica napus L. să fie utilizată în batoanele de cereale, în müsli și amestecuri similare de cereale pentru micul dejun, în produsele din cereale extrudate pentru micul dejun, în gustări, altele decât chipsurile și gustările similare, în pâine neagră fără gluten, în pâine și chifle cu ingrediente speciale adăugate, în pâine și chifle multicereale, în înlocuitorii de carne și în chiftele cu carne.

       „RO.aliment.ro” mai precizează că solicitantul a propus, de asemenea, ca etichetarea produselor alimentare care conțin pudră din semințe de rapiță parțial degresate din Brassica rapa L. și Brassica napus L. să permită persoanelor alergice la muștar să evite consumarea respectivelor produse, deoarece fracțiunea proteică a pudrei din semințe de rapiță parțial degresate din Brassica rapa L. și Brassica napus L. este similară cu cea a proteinelor din semințe de rapiță autorizate ca aliment nou prin Decizia de punere în aplicare 2014/424/UE a Comisiei , despre care Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (denumită în continuare „autoritatea”) a concluzionat că un risc de sensibilizare nu poate fi exclus și că sunt susceptibile să declanșeze reacții alergice la persoanele alergice la muștar.

         De asemenea, la 31 decembrie 2018, solicitantul a înaintat Comisiei o cerere privind protejarea datelor care fac obiectul unui drept de proprietate pentru un studiu clinic intervențional pe subiecți umani, de 4 săptămâni, cu grupuri paralele, controlat, randomizat și dublu-orb, cu scopul de a evalua siguranța și tolerabilitatea alimentului nou în rândul consumatorilor sănătoși.

       La 30 iunie 2020, autoritatea a adoptat un „Aviz științific privind siguranța pudrei din semințe de rapiță parțial degresate din Brassica rapa L. și Brassica napus L. ca aliment nou în temeiul Regulamentului (UE) 2015/2283” în conformitate cu cerințele articolului 11 din Regulamentul (UE) 2015/2283. În avizul său științific, autoritatea a ajuns la concluzia că pudra din semințe de rapiță parțial degresate din Brassica rapa L. și Brassica napus L. este sigură dacă se respectă condițiile de utilizare propuse.

       Atragem atenţia opiniei publice că cu toate acestea, autoritatea a concluzionat, de asemenea, că pudra din semințe de rapiță parțial degresate din Brassica rapa L. și Brassica napus L. poate declanșa reacții alergice la persoanele alergice la muștar. Prin urmare, avizul științific respectiv oferă suficiente motive pentru a stabili că pudra din semințe de rapiță parțial degresate din Brassica rapa L. și Brassica napus L. respectă cerințele de autorizare prevăzute la articolul 12 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2015/2283, atunci când este utilizată în batoanele de cereale, în müsli și amestecuri similare de cereale pentru micul dejun, în produsele din cereale extrudate pentru micul dejun, în gustări, altele decât chipsurile și gustările similare, în pâine neagră fără gluten, în pâine și chifle cu ingrediente speciale adăugate, în pâine și chifle multicereale, în înlocuitorii de carne și în chiftele cu carne și cu condiția ca etichetarea produselor alimentare care conțin pudră din semințe de rapiță parțial degresate din Brassica rapa L. și Brassica napus L. să permită persoanelor alergice la muștar să evite consumarea respectivelor produse.

         Autoritatea a mai considerat că ar fi putut ajunge la concluziile sale privind siguranța pudrei din semințe de rapiță parțial degresate din Brassica rapa L. și Brassica napus L. în condițiile de utilizare propuse, fără datele despre care solicitantul pretinde că fac obiectul unor drepturi de proprietate (un studiu clinic intervențional pe subiecți umani, de 4 săptămâni, cu grupuri paralele, controlat, randomizat și dublu-orb, cu scopul de a evalua siguranța și tolerabilitatea alimentului nou în rândul consumatorilor sănătoși).

        În aceste condiţii, Comisia consideră că cerințele prevăzute la articolul 26 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2015/2283 nu au fost îndeplinite și că protejarea solicitată a datelor care fac obiectul unui drept de proprietate incluse în cerere nu poate fi acordată.

        Prin urmare, este oportun ca autorizarea pudrei din semințe de rapiță parțial degresate din Brassica rapa L. și Brassica napus L. ca aliment nou și includerea acesteia în lista Uniunii care cuprinde alimentele noi autorizate să conțină numai informațiile menționate la articolul 9 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2015/2283.

        Siteul „https://www.roaliment.ro”, mai precizează în articol că „Pudra este produsă din semințe parțial degresate de plante nemodificate genetic de Brassica rapa L. și Brassica napus L. din cultivare cu un conținut redus de acid erucic și de glucozinolați (00), printr-o serie de etape de prelucrare cu scopul de a reduce nivelul de glucozinolați și de fitați. Orice produs alimentar care conține «pudră din semințe de rapiță parțial degresate din Brassica rapa L. și Brassica napus L.» trebuie să conțină mențiunea că acest ingredient poate provoca reacții alergice la consumatorii care sunt alergici la muștar și la produsele pe bază de muștar. Această mențiune trebuie să apară în imediata apropiere a listei ingredientelor. La ora actuală nivelurile maxime admise variază între 7 şi 20 de g pe kg în funcţie de categoria specifică de alimente în care pudra este inclusă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *