Acum 397 de ani, Thomas Bornemisza de Colosvar, devenea mare proprietar în târgul Reghinului și în Reghinul Unguresc !

 

 

Gabriel Bethlen, principele Transilvaniei, a poruncit rechizitorilor arhivei Capitlului din Alba-Iulia să participe la înstăpânirea lui Thomas Bornemisza de Colosvar, în mai multe porțiuni de posesie din Târgul Reghin (Szasz Regen) și Reghinul Unguresc (Magyar Regen)

Deși documentar este atestat numai în anul 1474, Reghinul Săsesc este considerat a fi vechiul Regun, din anul 1228. Această idee este încetățenită în istoriografie, deși conform, documentului de la 1228, așezarea Regun, trebuia să fie lângă un drum mare, care o lega de Suplac, iar mai mulți istorici și arheologi, sunt de părere că acest ,,drum mare”, care lega cele două localități, data din vremea romanilor. Personal cred în varianta că la origini municipiul Reghin ar fi avut denumirea de Regina care se folosea încă din timpul romanilor. 

La 1228, Regele Ungariei, Andrei al II-lea l-a răsplătit pe Dionysie, din familia Tomoy, comite palatin, pentru serviciile aduse Coroanei regale cu o moșie amplasată pe drumul mare de la Goreni la Reghin printr-un act semnat de regele Ungariei, Andrei al II-lea, prin care erau confiscate moşiile banului Simion, care fusese complice la moartea soției  sale, regina Gertruda.  De la această istorie a sângelui și a morții familia Dionysie își va lega destinul de istoria Reghinului, peste secole, prin urmașii săi. Se presupune că, teritoriul de azi al Reghinului, a fost locuit din cele mai vechi timpuri, de o populație băștinașă, care a ajuns în secolul al XII-lea, în mâna regalității ungare. Teritoriul ocupat, a făcut obiectul unor donații către slujitori fideli coroanei ungare, sute de ani la rând.


Un fapt mai puțin cunoscut, despre zălogirea unor posesiuni din Târgul Reghin, are protagonist un nobil, Thomas Bornemisza de Colosvar, consemnat într-un document, datat exact în urmă cu 397 de ani. Actul a fost descoperit în Arhivele Bisericii Negre din Brașov, de către regretatul istoric Gernot Nussbächer, și arată că, pe 23 ianuarie 1623, Thomas Bornemisza de Colosvar, a fost introdus în mai multe porțiuni de posesie din Târgul Reghin (Szasz Regen), cedate de către Nicolaus Botskay de Borsko, și o altă posesie de porțiuni în Reghinul Unguresc (Magyar Regen). Evenimentul se întâmpla în perioada în care Reghinul îl avea primar pe Johannes Sander iar noul proprietar probabil că era un antecesor al baronilor  Bornemissza János și Leopold care au deținut și Castelul din Gurghiu, început de către principele Rákóczi György I și finalizat de familia  Bornemissza, care a construit și Fabrica de Sticlă, din Glăjărie.


Mai precis, pe 22 mai 1621, Gabriel Bethlen, principele Transilvaniei, poruncește rechizitorilor arhivei Capitlului din Alba-Iulia, să participe la înstăpânirea lui Thomas Bornemisza de Colosvar, în porțiuni de posesie din Târgul Reghin (Szasz Regen) cedate de către Nicolaus Botskay de Borsko, și o altă posesie de porțiuni în Reghinul Unguresc (Magyar Regen). Nu știm de ce, doar în 23 ianuarie 1623 a fost pus în aplicare ordinul, însă așa reiese din documentul aflat în Arhivele Bisericii Negre din Brașov ale Parohiei Evanghelice C.A. Brașov.  Thomas Bornemisza de Colosvar, a fost contemporan cu domnitorul Țării Românești, Radu Mihnea, cu Mustafa I, Sultanul Imperiului Otoman, Ferdinand al II-lea, regele Germaniei, Iacob I, regele Angliei sau papa Urban al VIII-lea. (R.M.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *