ACADEMICIANUL REGHINEAN OVIDIU BOJOR NE RECOMANDĂ UN ALIMENT MIRACULOS : CEAPA

Ovidiu Bojor este un academician şi fitoterapeut născut la Reghin, membru al Academiei de Ştiinte Medicale. Este deţinător al titlului de Senior Honoris Causa, brevet acordat de către Forumul Preşedinţilor Patronatelor din România şi Diploma de Merit Academic, acordată de preşedintele Academiei Române. Ovidiu Bojor este un renumit farmacist şi deopotrivă fondator al fitoterapiei moderne in România. Însă dincolo de toate titlurile academice pe care le deţine Ovidiu Bojor este unul dintre cei mai longevivi oameni din Transilvania, şi viaţa sa este o demonstraţie pentru un adevăr, că regimul alimentar este cheia unei vieţi lungi şi sănătoase dacă ştim cum şi cu ce să ne hrănim ? Domnul academician ştie asta poate mai bine ca oricine motiv pentru care vă prezentăm o pledoarie a maestrului despre beneficiile cepei. 


Cotidianul BZI (Bună Ziua Iaşi) publica în anul 2018 o pledoarie a Dr. Ovidiu Bojor despre ceapă şi proprietăţile sale terapeutice excelente. Un articol extrem de captivant care atunci a fost citit de aproape 55.000 de români, pe care azi îl readucem în actualitate şi pentru cititorii noştri din judeţul Mureş care sperăm să fie la fel de interesaţi de unul dintre cele mai sănătoase alimente pe care le pot mânca zilnic fără să bănuiască beneficiile uluitoare ale consumului de ceapă.

Întrucât conţine antibiotice din plante, este folosită pentru tratarea răcelilor şi combaterea bacteriilor şi a altor germeni patogeni. Ceapa are efecte benefice asupra sistemului cardiovascular, fluidizând sângele, pentru a împiedica formarea cheagurilor de sânge, depunerea de plăci aterosclerotice şi apariţia unui infarct miocardic. Potrivit studiilor, ceapa conţine un compus numit alil propil disulfid, care, la fel ca insulina, ajută la reglarea nivelurilor zahărului din sânge.

Este de ajutor celor care au glicemia mare sau diabet, datorită efectelor hipoglicemiante. De asemenea, ceapa are efecte stimulente dar şi calmante asupra sistemului nervos, astfel stimulând ficatul şi rinichii, având o acţiune diuretică care ajuta la eliminarea ureei şi a clorurilor.

Ceapa este benefică în caz de: răguşeală, tuse, edeme, ascită, ciroză, pleurezie, pericardită, prostatită şi adenom de prostată.

Datorită proprietăţilor antiseptice poate fi folosită şi extern în caz de: stomatite, afte bucale, furunculoză, abcese, panaritiu, negi, pistrui, ulceraţii cutanate, degerături şi înţepături de insecte.

Mod de aministrare:

Ovidiul Bojor recomandă consumul a 1-2 cepe pe zi. Sau puteţi lua tinctură de ceapa, preparată în casă: tăiaţi 2 cepe mici felii şi puneţi la macerat în 100 ml de alcool de 70 de grade. Lăsaţi 10 zile, apoi strecuraţi şi luaţi câte 2 linguriţe pe zi, cu puţină apă, înainte de masa de prânz şi de cină. În caz de prostatite şi diabet de tip 2 faceţi cure de 10 zile, timp de 6 luni.

În caz de tuse, laringită, bronşite, beţi decoct din 4-6 cepe fierte într-un litru de apă, îndulcit cu miere, câte 1-2 căni pe zi. În caz de afecţiuni biliare puneţi 1-2 cepe la macerat în 100 ml de ulei de măsline şi luaţi 2-3 linguriţe pe zi.

Ceapa, beneficii pentru sănătate

Scrieri antice atestă că ceapa a fost folosită încă din anul 4000 i.c. ca tratament pentru mai multe boli. În Al Doilea Război Mondial, vaporii din pasta de ceapă au fost utilizaţi pentru diminuarea durerii şi grăbirea vindecării rănilor.

Chiar şi în prezent, ceapa oferă multiple beneficii pentru sănătate:

 • anemie – are un conţinut ridicat de fier
 • antiinflamator – agenţii antiinflamatori din ceapă sunt utili pentru diminuarea simptomelor bolilor inflamatorii, cum ar fi artrita şi guta
 • antiseptic – luptă împotriva infecţiilor provocate de bacterii, inclusiv E. coli, salmonella şi este eficientă împotriva tuberculozei şi infecţiilor tractului urinar, cum ar fi cistita.
 • tensiune arterială – indiferent dacă este consumată crudă sau fiartă, ceapa ajută la scăderea tensiunii arteriale în mod natural. Ajută la subţierea sângelui, dizolvă cheagurile de sânge şi curăţă sângele de grăsimi nesănătoase
 • colesterol – mâncând o jumătate de ceapă crudă în fiecare zi, valorile colesterolului rău se vor diminua, se vor estompa manifestările trombozei şi vor fi prevenite accidentele cardiovasculare
 • prevenirea cancerului de colon – fructo-oligozaharidele din ceapă stimulează înmulţirea bacteriilor bune din colon şi ajuta la reducerea riscului creşterii tumorilor care s-ar putea dezvolta la nivelul colonului
 • constipaţie şi flatulenţă – pentru ameliorarea constipaţiei cronice şi flatulenţei se va consuma ceapă din belşug
 • diabet – cromul din compoziţia cepei menţine sănătatea celulelor persoanelor care suferă de diabet, contribuie la scăderea nivelului de insulină şi creşte toleranţa la glucoză
 • proprietăţi diuretice şi de curăţare a sângelui – ceapa împiedică retenţia de apă, ajută la eliminarea nisipului din urină, ameliorează guta şi artrita
 • tulburări ale urechii – pentru a opri tinitusul, în anumite culturi se introduce în ureche puţină vată înmuiată în suc de ceapă
 • căderea părului- cercetările au demonstrat că sucul de ceapa aplicat pe scalp de două ori pe săptămână timp de două luni duce la regenerearea părului
 • rapel imunitar – ceapa intensifică circulaţia sanguină şi stimulează transpiraţia. Este utilă pe vreme rece pentru îndepărtarea infecţiilor, reduce febra şi transpiraţia manifestate în răceală şi gripă
 • osteoporoza – s-a descoperit recent că un component regăsit în ceapă previne fragilizarea oaselor.
 • probleme respiratorii – se mixează cantităţi egale de suc de ceapă şi miere şi se iau câte 3-4 linguriţe din acest amestec zi de zi pentru fluidizarea mucusului şi prevenirea formării acestuia.

De asemenea, ceapa este unul din cele mai bune remedii împotriva răcelilor

 • libidou scăzut – ceapa este un afrodisiac puternic, după usturoi. Pentru obţinerea acestui efect, soiul alb este cel mai eficient.
 • infecţii ale tractului urinar – se fierb câteva bucăţi de ceapă albă în jumătate de litru de apă până când apa se evaporă. Se strecoară prin sită, se lasă să se răcească şi se bea. Proprietătile antibacteriene ajută la calmarea senzaţiei de arsură la urinat.
 • Toate aceste informaţii academicianul Ovidiu Bojor le-a transmis pe vremea când încă nu împlinise 80 de ani…azi are 97 de ani dar suntem convinşi că maestrul ne va vorbi la fel de frumos despre proprietăţile cepei şi la 100 de ani ! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.