3 ANI FĂRĂ COLECȚIONARUL ALEXANDRU MERA !

          Lumea colecționarilor din județul Mureș a devenit mult mai săracă prin dispariția maestrului Alexandru Mera, care a încetat din viață la vârsta de 77 de ani, în data de 6 august 2016, răpus de un cancer galopant. Alexandru a făcut parte din prima generație a Organizației ,,Pionierii României” și în 30 aprilie a 1949, a rostit alături de alți 500 de elevi, angajamentul în centrul Reghinului.

       După absolvirea studiilor a muncit de-a lungul vieții ca statistician la SMT Reghin și apoi a fost ani de zile un om de bază în organigrama Stației de Întreținere și Siguranța Drumurilor din oraș. În paralel a făcut și sport fiind campion interjudețean la TIR cu arma și a făcut planorism sportiv la Școala de Pilotaj pe Aerodromul din Sânpetru de lângă Brașov și cursuri de parașutism pe aerodromul  Clinceni, lângă București. S-a căsătorit în 30 iunie 1966 cu Irma Pongrat la Reghin și în 2016 au aniversat împreună ,,Nunta de Aur”.

alexandru-mera

În paralel cu activitatea profesională Alexandru Mera a făcut o pasiune pentru numismatică și filatelie mai rar întâlnită reușind să devină un autodidact cu un fler infailibil și deținătorul unor colecții impresionante de numismatică și de timbre. Reghineanul a deținut cea mai mare colecție de bilete de bancă și bilete de stat emise după constituirea Austro-Ungariei și până la proclamarea Republicii populare și a fost un bun sfătuitor pentru multe generații de colecționari începători pasionați de circulația monetară din România în special dar și din alte țări.

            Colecțiile sale nu odată au făcut obiectul unor emisiuni ale televiziunilor locale și a unor articole de presă. A fost singurul reghinean, medaliat cu bronz în domeniul filateliei care a apărut și în mai multe cataloage de profil din județul Mureș și din țară.  Alexandru Mera a fost premiat în 2015 la Gală a Sportului Reghinean, unde i s-a decernat un premiu de ,,Asociația Sportul pentru Toți” pentru performanțele sportive din tinerețe, obținute în planorism și tir cu arma.

          Reghineanul a scris de-a lungul anilor și o serie de articole în ,,Steaua Roșie”, ,,Tribuna Sibiului”,  ,,Gazeta Reghinului”,  și ,,Opinia Reghineană”,  în domeniul filateliei și despre curiozități numismatice, iar în 2016 a început să scrie un studiu despre emisiunile monetare cu președinții Statelor Unite ale Americii. Din păcate colecționarul nu a mai reușit să o finalizeze!

       Memoria să-i fie binecuvântată! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.