Visele Nu Au Termen Limita
publicitate
Avocați uitați - Avocați apreciați
Viselenuautermenlimita.ro confirmă faptul că juristul Truța Eugen fost prefect și vicepreședinte al CJ Mureș a fost deținut politic

  Deși anul acesta, în luna aprilie, s-au împlinit 50 de ani de la moartea juristului, Eugen Truța (1879-1968), fost prefect al județului Târnava-Mare, vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș, prim-pretor al Plășii Reghinul de Jos  și notar public, nici unul…

 

Deși anul acesta, în luna aprilie, s-au împlinit 50 de ani de la moartea juristului, Eugen Truța (1879-1968), fost prefect al județului Târnava-Mare, vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș, prim-pretor al Plășii Reghinul de Jos  și notar public, nici unul dintre biografii săi nu au adus dovezi că reghineanul a fost arestat de Organele de Securitate ale fostului regim comunist ci doar au făcut presupuneri.  

După mai multe cercetări pe cont propriu jurnalistul, Matei Robert a descoperit în matricolele Institutului de Investigații și de Cercetare a Crimelor Comunismului din România fișa de ,,Deținut Politic” cu Ordinul Nr. 13465 și decizia prin care a fost întemnițat în Penitenciarul Târgu-Mureș în 6 septembrie 1952 cel mai probabil pentru convingerile și acțiunile sale politice din trecut. La aceea dată Eugen Truța născut în 12 august 1879  la Reghin era domiciliat în comuna Apalina, azi Cartier al municipiului și chiar dacă nu a fost condamnat oficial din lipsă de probe, a fost eliberat cu domiciliu forțat și supravegheat de Organele de Securitate în permanență până la moartea sa.

În 1879 la data de 12 august s-a născut la Reghinul Săsesc în familia judecătorului Dumitru Truția și Valeria Tuția. 

În 1899 a aboslvit Gimnaziul greco-catolic din Blaj.  

În 1901-1904 a frecventat cursurile Facultății de drept și științe politice din cadrul Universității ,,Ferenc József ” din Budapesta.

În 1907  își susține la Cluj-Napoca lucrarea de doctorat, în științe juridice.   

În 1909 participă alături de alți intelectuali reghineni la diferite acțiuni, având ca scop strângerea de fonduri pentru școlile confesionale românești.

În 1911 a devenit membru ordinar al Despărțământului Reghin al Astrei 

În 1915 a participat la Primul Război Mondial în calitate de dr. căpitan în armata austro-ungară. 

 

 

În 1918 s-a angajat în lupta pentru desăvârșirea unității naționale. A participat la adunarea intelectualilor români din Reghin ținută la 5 noiembrie în problema constituirii Secției Consiliului Național Român din Reghin. Tot atunci a fost constituită în oraș  și Garda civilă a Reghinului formată din români,. sași și maghiari, care au format trei companii numărând 300 de membri, care purtau un semn distinctiv de culoare albă la braț, sub comanda comună a Dr. Eugen Truța, Dr. Bertin Ferencz și Laszlo. Garda condusă de Eugen Truța a funcționat până la intrarea Armatei Române în Reghin, după care ordinea a fost asigurată de armată și Garda națională română. În ședința extraordinară a Reuniunii ,,Cununa Sf. Maria” a femeilor române din Reghin, ținută în oraș la 26 noiembrie 1918 a fost ales ca delegat al acestei Reuniuni pentru a participa la Marea Adunare de la Alba-Iulia.   

 


În ședința extraordinară a Reuniunii ,,Cununa Sf. Maria” a femeilor române din Reghin, ținută în oraș la 26 noiembrie 1918 a fost ales ca delegat al acestei Reuniuni pentru a participa la Marea Adunare de la Alba-Iulia. 

După Unire, s-a aflat printre primii intelectuali români care s-au pus la dispoziția noului prefect român, Dr. Ioan Vescan, instalat la 9 ianuarie 1919. Deși la începutul lunii decembrie a anului 1918 și-a deschis un birou de notar public în Reghin, la propunerea prefectului de atunci a fost numit pe 10 ianuarie 1919, de către Consiliul Dirigent, Resortul de Interne, prim-pretor la Pretura Reghinul de Jos, funcție pe care o va deține până în luna decembrie a anului 1921. 

În 4 ianuarie 1922 a fost numit prefect al județului Târnava-Mare pentru o scurtă perioadă de timp după care și-a reluat activitatea de notar public la Reghin.  

În 4 iunie 1926 a fost ales consilier în cadrul Consiliului Județean Mureș și în prima ședință a fost ales vicepreședinte al Consiliului Județean coincidență sau nu tot în luna iunie pe data de 24 în 2016, exact la 90 de ani de la acel eveniment un alt reghinean născut tot în Reghin și cu domiciliu în Apalina, Alexandru Cîmpianu *(fost comisar șef de poliție și comandant al Poliției Reghin) era ales vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș. Eugen Truția și-a susținut teza de doctorat, în științe juridice la Cluj și a absolvit Facultatea de Drept și Științe Politice ,,Ferenc József ” din Budapesta în timp ce Alexandru Cîmpeanu a Absolvit Academia de Poliție ,,Alexandru Ioan Cuza”, din București și s-a specializat în Drept Penal în cadrul Universității ,,Babeș Bolyai” din Cluj.  Cine a spus că istoria se repetă, a avut dreptate. 

 

Istoricul Traian Bosoancă scria în ,,Mureșenii la Marea Unire” că un alt moment din viața politică de scurtă durată a reghineanului Eugen Truța  a fost ,,numirea sa ca prefect din nou al județului Târnava-Mare, cu data de 17 ianuarie 1930, de către guvernul condus de Iuliu Maniu. El îi succede lui Aurel P. Bănuțiu. Nu va sta mult în fruntea județului, fiind înlocuit, fără să știm motivul, de Dr. Dionisie Moldovan cu data de 24 iulie 1930”. 

Același istoric mai precizează că după ce a fost demis Eugen Truța și-a reluat funcția de notar public la Reghin și de consilier județean. ,,La congresul organizației județene Mureș, desfășurat la Târgu-Mureș, în data de 8 mai 1936, a fost ales membru în Comitetul Județean.  Pe linie culturală, va activa în continuare în cadrul Despărțământului Reghin al ASTREI, în calitate de casier și apoi membru în Comitet până în anul 1940”. 

Pe linie profesională a fost membru în Baroul avocaților din județul Mureș și a făcut parte din Consiliile de administrație ale unor instituții și firme importante în perioada interbelică și până la Marea Naționalizare : ”Deda Bistra SA pentru comerțul de lemn”, ”Fabrica de piele  – Norbert Schonauer din Reghin SA” și Casa de Păstrare și Credit din Reghin și jur SA”.  

Pe plan politic odată cu instaurarea guvernului autoritar condus de patriarhul Miron Cristea (10 februarie 1938) și interzicerea activității partidelor politice, s-a înscris în Frontul Renașterii Naționale ,,unica organizație politică de stat”. A fost numit președintele organizației F.R.N. din orașul Reghin și ulterior al Partidului Națiunilor și nu în ultimul rând Eugen Truța a fost distins cu Ordinul Coroana României în grad de Ofițer.  

În plan personal Eugen Truța a fost căsătorit cu Silvia Șipoș, fiica bogătașului tăbăcar Iosif Sipoș (1861-1932) și a Ecaterinei Șipoș – Rusu (1865-1954) din Reghin însă din acest mariaj nu s-a născut nici un copil.

S-a stins din viață la 12 aprilie 1968 și a fost înmormântat în Cimitirul Bisericii ,,Sfânta Treime” lângă cavoul dr. avocat Alexandru Ceușianu și al dr. chirurg Eugen Nicoară, președinte al ASTRA Reghin, prefect al județului Mureș și ctitor al Spitalului Municipal și a Casei de Cultură. 


viselenuautermenlimită.ro

About the author

Related Posts

Leave a comment