Visele Nu Au Termen Limita
publicitate
Stiri
O carte de istorie inedită despre fabrica în care s-a descoperit celebra ,,Fibulă de la Suseni” unică în lume!

Primăria și Consiliul Local al comunei Suseni, Asociația pentru Dezvoltare Suseni și Școala Gimnazială Suseni, a organizat sâmbătă, 30 noiembrie 2019, de la ora 15.00, în Sala Căminului Cultural, un spectacol de Ziua Națională a României. Evenimentul a debutat cu…

Coperta

Primăria și Consiliul Local al comunei Suseni, Asociația pentru Dezvoltare Suseni și Școala Gimnazială Suseni, a organizat sâmbătă, 30 noiembrie 2019, de la ora 15.00, în Sala Căminului Cultural, un spectacol de Ziua Națională a României. Evenimentul a debutat cu lansarea de carte ,,112 ani de la inaugurarea Fabricii de Cărămizi cu Aburi Suseni S.A.” (Povestea, Istoria și Adevărul) scrisă de jurnalistul Matei Mihai și prefațată de prof. univ. Marius Pașcan. 

Studiul  este o radiografie a unității de producție care în perioada 1907-2002  a trecut prin 9 forme de organizare și în a cărei carieră de lut în 1924 s-a descoperit celebra ,,Fibulă de la Suseni”. Bijuteria găsită îngropată într-o galerie de lut din Suseni după 92 de ani de la celebra descoperire a fost selectată de Muzeul Național de Istorie din România să participe la expoziția ,,Comorile României în China”, unde a participat și directorul Muzeului de Istorie din Târgu-Mureș, care a ținut și o prezentare despre cultura materială în Transilvania Medievală și renascentistă.


Despre carte au vorbit primarul comunei ec. Mircea Mariș, jurnalistul independent Matei R. Mihai, prof. univ. Marius Pașcan, deputat în Parlamentul României, directorul Școlii Generale Suseni, prof. Viorel Cioată, Emil Maior, fost președinte al Casei de Ajutor Reciproc Reghin, (fiul lui Beniamin Maior directorului Fabricii de Cărămizi din Suseni în perioada 1944-1957) și Alexandru Negrea cel mai vârstnic bărbat din Suseni, fost angajat al fabricii încă din 1945. 


Suseni - Mircea Maris alaturi de Alexandru Negrea


Lucrarea a fost tipărită cu sprijinul Primăriei și a Consiliului Local Suseni și a apărut la Tipografia Regsan din Reghin. Studiul a fost întocmit de jurnalistul Matei R. Mihai împreună cu un grup de colaboratori foști angajați cu funcții de răspundere și foști muncitori actualmente pensionari și având la bază o serie de documente din Arhivele Naționale a României.


Suseni lansare de carte

 

 

About the author

Related Posts

Leave a comment