Visele Nu Au Termen Limita
publicitate
Special
NICOLAE VEREŞ DEPUTATULUI DE REGHIN CARE L-A ADUS PE PREȘEDINTELE NICOLAE CEAUŞESCU PRIMA OARĂ ÎN ORAŞUL VIORILOR! 

    Puţini locuitori din “oraşul viorilor“ de azi îşi mai amintesc că în urmă cu 40 de ani instalatorul apă-gaz, Nicolae Vereş, născut în comuna Coroisânmărtin, era ales deputat în Marea Adunare Naţională, în circumscripţia electorală Nr. 8 Reghin.…


 

 

Puţini locuitori din “oraşul viorilor“ de azi îşi mai amintesc că în urmă cu 40 de ani instalatorul apă-gaz, Nicolae Vereş, născut în comuna Coroisânmărtin, era ales deputat în Marea Adunare Naţională, în circumscripţia electorală Nr. 8 Reghin. Politicianul deşi a trăit doar 64 de ani este recordmanul mureşan de funcţii politice şi decoraţii din partea partidului comunist. Nicolae Vereş a îndeplinit de-a lungul vieţii peste 15 funcţii importante de conducere în PCR şi a fost decorat de 7 ori în socialism.

A avut două misiuni diplomatice în calitate de ambasador, două mandate ca deputat în Marea Adunare Naţională, a fost numit de două ori prim secretar de judeţ şi nu în ultimul rând preşedinte de Comitet executiv al Consiliului popular de judeţ. Nicolae Vereş a fost în Reghin în multe vizite oficiale şi neoficiale în cadrul I.U.P.S. Reghin, Intreprinderea de Bere, Fabrica de Instrumente Muzicale sau IM Republica şi a fost un apropiat al ing. Vasile Herţa, ec. Cadar Mihăilă directorul Intreprinderii de Bere şi a ing. Chirilă Sărmăşan, directorul Intreprinderii Metalurgice ,,Republica“ Reghin. Cei care l-au cunoscut spun că Nicolae Vereş avea o minte strălucită şi un coeficient de inteligenţă greu de depăşit. A fost extrem exigent vis a vis de sarcinile trasate de partid şi a făcut tot posibilul să atingă succesul în carieră, să se bucure de autoritate şi să obţină un statut înalt în societate.


Instalatorul care a ajuns deputat de Reghin şi ambasador Marea Jamahirie Arabă Libiană Populară Socialistă şi în Republica Populară Maghiară


S-a născut în 18 decembrie 1924 în comuna Coroisâmărtin unde a şi a absolvit şcoala primară în 1938 în satul natal. A lucrat ca muncitor necalificat la societatea de gaz metan din oraşul Târnãveni în 1943. A urmat apoi o şcoală de maiştri, în domeniul instalaţilor apă-gaze şi un liceu teoretic. A devenit memebru al Partidului Comunist Român în 1946, în perioada februarie 1947 – noiembrie 1948 şi-a efectuat stagiul militar după care a fost numit instructor al Consiliului sindical judeţean Târnava-Mică şi secretar al Comitetului judeţean U.T.M. Târnava-Mică motiv pentru care Vereş a absolvit şi Şcoala centrală a U.T.M. în 1950.

De aici a început adevărata sa carieră de activist politic fiind ales în 1951 preşedinte al Comisiei de verificare a organizaţiei de tineret din judeţul Târnava-Mică şi prim-secretar al Comitetului regional U.T.M. Rodna până în 1952. Apoi a fost transferat la Braşov ca primsecretar al Comitetului regional U.T.M. Braşov funcţie pe care adeţinut-o până în 1957. În paralel a absolvit Şcoala Superioară de Partid ,,Ştefan Gheorghiu“ Facultatea de Economie Generalã (curs fãrã frecvenţă) după care a fost numit prim-secretar al Comitetului raional de partid Târnãveni. În 1961 în luna noiembrie Nicolae Vereş a fost ales secretar II al Comitetului orăşenesc de partid în Târgu-Mureş, prim-secretar al Comitetului orăşenesc de partid Târgu-Mureş şi membru în biroul Comitetului regional de partid Mureş.

 


În perioada 1965-1968, politicianul a deţinut funcţia de prim-secretar al Comitetului regional de partid Mureş. În 12-13 august 1965 conducerea superemă a PCR, în frunte cu Nicolae Ceauşescu, Secretarul General al Partidului Comunist Român a făcut o vizită în Regiunea Autonomă Maghiară împreună cu Mihály Gere, János Fazekas, Virgil Trofin, Emil Bodnăraş şi Alexandru Drăghici. Delegaţia a ajuns în 12 august 1965 în satul Botorca, de lângă Târnăveni, unde a fost primită de către prim-secretarul RMAM, Nicolae Vereş şi de către László Braniş, preşedintele Comitetului Executiv regional. 

Vizita a avut un program strict, a durat două zile şi s-a desfăşurat după un plan bine stabilit, în oraşele importante din regiune şi în câteva comune: Târnăveni, Iernut, Târgu-Mureş, Reghin, Gheorgheni, Miercurea Ciuc, Izvorul Mureşului, Sândominic şi Odorheiu Secuiesc.

În perioada 1968-1973, Nicolae Vereş a îndeplinit funcţia de prim-secretar al Comitetului judeţean de partid Mureş şi preşedinte al Comitetului executiv al Consiliului popular al judeţului Mureş. În cursul anului 1973 a fost numit pentru o scurtă perioadă prim-vicepreşedinte al Comitetului executiv al Consiliului popular al judeţului Mureş, funcţie pe care a deţinut-o până în luna aprilie a anului 1974 când a fost propus ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al RSR în Marea Jamahirie Arabă Libiană Populară Socialistă până în luna martie a anului 1978. În acelaşi an a fost desemnat prim-secretar al Comitetului judeţean de partid Mureş şi preşedinte al Comitetului executiv al Consiliului Popular al judeţului Mureş până în luna iunie a anului 1984.
În paralel cu aceste funcţii la alegerile pentru Marea Adunare Naţională, Vereş a fost ales în circumscripţia electorală nr. 8 Reghin în MAN şi membru în Comisia constituţională şi juridică a M.A.N. În anul 1984 Nicolae Vereş a fost numit ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al RSR în Republica Populară Ungară la Budapesta. Ambasadorul și-a dus mandatul până la capăt deși suferea de o afecțiune hepatică pe care o contractase în Libia.

S-a stins din viaţă în 24 iulie 1988 la Târgu-Mureş. Neacceptându-se așezarea catafalcului în vreo instituție culturală de stat, din inițiativa ing. Mircea Birău s-a improvizat o tribună, cu o copertină albastră, în Cimitirul ortodox de la Biserica de Piatră. Numărul celor care au ținut să-l mai vadă și să îl însoțească pe ultimul drum, a fost mare.

 

Surse: Dicţionar Membrii C.C. al P.C.R. 1945–1989

Minoritatea Maghiară în perioada Comunistă pg. 19

Din relatările ing. Vasile Herţa şi ale ec. Ioan Boţa

 


 

About the author

Related Posts

Leave a comment