Visele Nu Au Termen Limita
publicitate
Special
NICOLAE VEREŞ (1924-1988) – 30 DE ANI DE LA MOARTEA DEPUTATULUI DE REGHIN CARE L-A ADUS PE NICOLAE CEAUŞESCU PRIMA OARĂ ÎN ORAŞUL VIORILOR! 

În fiecare casă se spune că există cel puțin o poveste de familie care, dincolo de orice moment de grație sau strălucire, ascunde un secret cutremurător care așteaptă să fie descoperit de omul potrivit, iar dacă nu se întâmplă se…


În fiecare casă se spune că există cel puțin o poveste de familie care, dincolo de orice moment de grație sau strălucire, ascunde un secret cutremurător care așteaptă să fie descoperit de omul potrivit, iar dacă nu se întâmplă se pierde în negura timpului. În urmă cu unsprezece ani Dumnezeu mi-a întins o mână să devin jurnalist și să cunosc o mare de oameni pe care a trebuit, sub o formă sau alta, să îi studiez, să îi cunosc și să îi prezint opiniei publice. O parte din ei mi-au rămas în suflet, pentru că aveau acea sevă miraculoasă a neamului românesc, pentru că știau că adevărul este singura armă a istoriei și aveau nevoie de un confident de încredere, să se spovedească. Mărturisirile lor au generat un nesecat izvor de descoperiri care mi-am propus să rămână scrise în amintirea timpului care trece și ne mistuie, rând pe rând. Azi, mulți nu mai sunt locuitori ai acestui pământ, dar au fost oameni care au așteptat ani de zile să apară descoperitorul lor. Așa am ajuns să intru în posesia unor scrisori inedite, invitații de nuntă, manuscrise, jurnale, fotografii cu paspartu, pe cale de dispariție, și nu în ultimul rând tezaure umane, locale care mi-au relatat povești fascinante, povești pe care n-ați găsit ocazia niciodată să le auziți sau să le citiți, ”viselenuautermenlimita” vă oferă șansa să descoperiți docu-drame și mituri-urbane, evocate de Matei Robert Mihai, pentru că Reghinul a avut întotdeauna oameni de valoare cu istorii care nu au fost niciodată ,,simplu” de înțeles.

Episodul III

 

 

Puţini locuitori din “oraşul viorilor“ de azi îşi mai amintesc că în urmă cu 38 de ani instalatorul apă-gaz, Nicolae Vereş, născut în comuna Coroisânmărtin, era ales deputat în Marea Adunare Naţională, în circumscripţia electorală Nr. 8 Reghin. Politicianul deşi a trăit doar 64 de ani este recordmanul mureşan de funcţii politice şi decoraţii din partea partidului comunist. Nicolae Vereş a îndeplinit de-a lungul vieţii peste 15 funcţii importante de conducere în PCR şi a fost decorat de 7 ori în socialism. A avut două misiuni diplomatice în calitate de ambasador, două mandate ca deputat în Marea Adunare Naţională, a fost numit de două ori prim secretar de judeţ şi nu în ultimul rând preşedinte de Comitet executiv al Consiliului popular de judeţ. Nicolae Vereş a fost în Reghin în multe vizite oficiale şi neoficiale în cadrul IUPS Reghin, Intreprinderea de Bere, Fabrica de Instrumente Muzicale sau IM Republica şi a fost un apropiat al ing. Vasile Herţa, ec. Cadar Mihăilă directorul Intreprinderii de Bere şi a ing. Chirilă Sărmăşan, directorul Intreprinderii Metalurgice ,,Republica“ Reghin. Cei care l-au cunoscut spun că Nicolae Vereş avea o minte strălucită şi un coeficient de inteligenţă greu de depăşit. A fost extrem exigent vis a vis de sarcinile trasate de partid şi a făcut tot posibilul să atingă succesul în carieră, să se bucure de autoritate şi să obţină un statut înalt în societate.


Instalatorul care a ajuns deputat de Reghin şi ambasador Marea Jamahirie Arabă Libiană Populară Socialistă şi în Republica Populară Maghiară


S-a născut în 18 decembrie 1924 în comuna Coroisâmărtin unde a şi a absolvit şcoala primară în 1938 în satul natal. A lucrat ca muncitor necalificat la societatea de gaz metan din oraşul Târnãveni în 1943. A urmat apoi o şcoală de maiştri, în domeniul instalaţilor apă-gaze şi un liceu teoretic. A devenit memebru al Partidului Comunist Român în 1946, în perioada februarie 1947 – noiembrie 1948 şi-a efectuat stagiul militar după care a fost numit instructor al Consiliului sindical judeţean Târnava-Mică şi secretar al Comitetului judeţean U.T.M. Târnava-Mică motiv pentru care Vereş a absolvit şi Şcoala centrală a U.T.M. în 1950. De aici a început adevărata sa carieră de activist politic fiind ales în 1951 preşedinte al Comisiei de verificare a organizaţiei de tineret din judeţul Târnava-Mică şi prim-secretar al Comitetului regional U.T.M. Rodna până în 1952. Apoi a fost transferat la Braşov ca primsecretar al Comitetului regional U.T.M. Braşov funcţie pe care adeţinut-o până în 1957. În paralel a absolvit Şcoala Superioară de Partid ,,Ştefan Gheorghiu“ Facultatea de Economie Generalã (curs fãrã frecvenţă) după care a fost numit prim-secretar al Comitetului raional de partid Târnãveni. În 1961 în luna noiembrie Nicolae Vereş a fost ales secretar II al Comitetului orăşenesc de partid în Târgu-Mureş, prim-secretar al Comitetului orăşenesc de partid Târgu-Mureş şi membru în biroul Comitetului regional de partid Mureş.

Nicolae Ceausescu a sosit prima oara in Reghin in 1966 insotit de Nicolae Veres

În perioada 1965-1968, politicianul a deţinut funcţia de prim-secretar al Comitetului regional de partid Mureş. În 12-13 august 1965 conducerea superemă a PCR, în frunte cu Nicolae Ceauşescu a făcut o vizită în Regiunea Autonomă Maghiară împreună cu Mihály Gere, János Fazekas, Virgil Trofin, Emil Bodnăraş şi Alexandru Drăghici. Delegaţia a ajuns în 12 august 1965 în satul Botorca, de lângă Târnăveni, unde a fost primită de către prim-secretarul RMAM, Nicolae Vereş şi de către László Braniş, preşedintele Comitetului Executiv regional. Vizita a avut un program strict, a durat două zile şi s-a desfăşurat după un plan bine stabilit, în oraşele importante din regiune şi în câteva comune: Târnăveni, Iernut, Târgu-Mureş, Reghin, Gheorgheni, Miercurea Ciuc, Izvorul Mureşului, Sândominic şi Odorheiu Secuiesc.
În perioada 1968-1973, Nicolae Vereş a îndeplinit funcţia de prim-secretar al Comitetului judeţean de partid Mureş şi preşedinte al Comitetului executiv al Consiliului popular al judeţului Mureş. În cursul anului 1973 a fost numit pentru o scurtă perioadă prim-vicepreşedinte al Comitetului executiv al Consiliului popular al judeţului Mureş, funcţie pe care a deţinut-o până în luna aprilie a anului 1974 când a fost propus ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al RSR în Marea Jamahirie Arabă Libiană Populară Socialistă până în luna martie a anului 1978. În acelaşi an a fost desemnat prim-secretar al Comitetului judeţean de partid Mureş şi preşedinte al Comitetului executiv al Consiliului Popular al judeţului Mureş până în luna iunie a anului 1984.
În paralel cu aceste funcţii la alegerile pentru Marea Adunare Naţională, Vereş a fost ales în circumscripţia electorală nr. 8 Reghin în MAN şi membru în Comisia constituţională şi juridică a M.A.N
În anul 1984 Nicolae Vereş a fost numit ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al RSR în Republica Populară Ungară la Budapesta. Ambasadorul și-a dus mandatul până la capăt deși suferea de o afecțiune hepatică pe care o contractase în Libia. S-a stins din viaţă în 24 iulie 1988 la Târgu-Mureş. Neacceptându-se așezarea catafalcului în vreo instituție culturală de stat, din inițiativa ing. Mircea Birău s-a improvizat o tribună, cu o copertină albastră, în Cimitirul ortodox de la Biserica de Piatră. Numărul celor care au ținut să-l mai vadă și să îl însoțească pe ultimul drum, a fost mare.


Surse: Dicţionar Membrii C.C. al P.C.R. 1945–1989
Minoritatea Maghiară în perioada Comunistă pg. 198
Din relatările ing. Vasile Herţa şi ale ec. Ioan Boţan 

About the author

Related Posts

Leave a comment