Visele Nu Au Termen Limita
publicitate
Editorial
Kirk Douglas actorul ce l-a interpretat pe Spartacus a împlinit 103 ani, devenind astfel cel mai longeviv actor din istorie !

Despre legendarul Kirk Douglas se pot scrie câteva mii de pagini în calitate de actor, regizor, scenarist, producător de film și ultim supraviețuitor al „Epocii de Aur” a Hollywood-ului. De-a lungul unei cariere cinematografice de 64 de ani, actorul evreu-american…

Despre legendarul Kirk Douglas se pot scrie câteva mii de pagini în calitate de actor, regizor, scenarist, producător de film și ultim supraviețuitor al „Epocii de Aur” a Hollywood-ului. De-a lungul unei cariere cinematografice de 64 de ani, actorul evreu-american a fost distribuit în peste 90 de filme. A fost căsătorit de două ori, prima dată cu Diana Douglas din 1943 până în 1951 și din 1954 până în prezent cu Anne Buydens, fostă producătoare și actriță și are patru copii: Michael Kirk Douglas, pe numele său adevărat Michael Danielovitch, actor celebru, Peter Douglas, producător de film, Eric Douglas, actor american și comedian și Joel Douglas producător de film.

Kirk Douglas a împlinit pe data de 9 decembrie 2019 venerabila vârstă de 103 ani după ce a trecut cu brio peste o operaţie la inimă, un accident vascular cerebral, un accident de elicopter de anul trecut a devenit astfel cel mai longeviv actor din istorie. Cu ocazia aniversării nora sa, actrița Catherine Zeta Jones, căsătorită cu fiul său Michael Douglas a postat o fotografie cu socrul ei pe instagram, instantaneu care a fost share-uit de 3 milioane de admiratori ai familiei Douglas. 

148074.jpg-590x350


Centenarul american a interpretat de-a lungul anilor personaje memorabile precum cel al boxerului Michael “Midge” Kelly, în 1949  în filmul ,,Campionul”, pe regele Ulise în 1954 în filmul omonim și al celebrului pictor olandez post-impresionist Vincent Van Gogh, în 1956  în filmul ,,Lust for life”. In 1958 a interpretat rolul lui Einar în filmul ,,Vikingii”, iar doi ani mai târziu era capul de afiș al filmului ,,Spartacus” în care îl interpreta majestuos pe gladiatorul roman de origine tracă Spartacus care a condus a treia răscoală a sclavilor ce a avut loc în Republica Romană. In 1962 l-a interpretat pe John W. Burns în filmul ,,Călărețul singuratic” în 1965 actorul a interpretat rolul doctorului norvegian Rolf Pedersen, film bazat pe un caz real care descria acțiunile unui grup de sabotori norvegieni de a opri programul nuclear nazist prin împiedicarea germanilor de a obține apă grea și lista ar putea continua…


Puțini știu că pe lângă cele peste 90 de filme în care a jucat în întreaga sa carieră și distincțiile cinematografice cu care a fost distins: Premiul Globul de Aur, Ursul de aur, Premiul César și Premiul Oscar, actorul a fost și soldat și a luptat și în cel de Al Doilea Război Mondial fiind decorat pentru fapte de vitejie și cu ordine și medalii militare precum: Legiunea de Onoare în grad de cavaler, Medalia Campaniei Americane, Medalia Campaniei din Asia-Pacific și Medalia Victoriei în al Doilea Război Mondial. Totodată supercentenarul Kirk Douglas este și scriitor, având la activ mai multe romane și volume de memorii. Ultima carte scrisă de actor a fost ,,Kirk și Anne: Scrisori de dragoste, râsete și o viață la Hollywood” apărută în anul 2017 când vedeta americană avea deja 100 de ani  împliniți. Cartea a fost scrisă împreună cu soția sa Anne, scrisorile și fotografiile oferind o privire intimă într-o poveste de dragoste care a durat 63 de ani … și care continuă și azi!


Kirk Douglas, pe numele adevărat Issur Danielovitch, este fiul unor imigranţi evrei ruşi, iar în cartea sa autobiografică apărută în 1988 ,,The Ragman s Son” Douglas recunoaște că dificultățile trăite în copilărie i-au marcat ulterior viața de actor, tată și bărbat și in paginile cărții a conturat o imagine de neuitat a familiei sale din primii ani trăiţi în America:   „Tatăl meu, care a fost un comerciant de cai în Rusia, şi-a cumpărat un cal şi o căruţă mică şi a devenit peticar, aduna haine vechi, piese din metal şi mărunţişuri pentru a le vinde pe câţiva bănuţi…Chiar şi pe strada Eagle, în cea mai săracă parte a oraşului, unde toate familiile se luptau pentru supravieţuire, peticarul era situat pe cea mai joasă treaptă. Şi eu eram fiul peticarului“. 

 Provenind dintr-o familie săracă, Douglas, copil fiind, a trebuit să vândă gustări morarilor pentru a câştiga banii pentru lapte şi pâine. Mai târziu, a livrat ziare şi a lucrat în mai mult de 40 de locuri înainte de a deveni actor.  

În timpul studiilor, Douglas a jucat în mai multe piese de teatru şi astfel a descoperit calea pe care avea să o urmeze: „Singurul lucru din viaţa mea pe care l-am ştiut mereu, care a fost mereu constant, a fost dorinţa de a deveni actor. Am ştiut de mic că vreau să devin actor, din clasa a doua. Am jucat într-o piesă, unde am avut rolul unui cizmar. Tatăl meu, care n-a fost interesat de actorie, a fost prezent, în spate, eu nu am ştiut. La final, mama mi-a oferit primul meu Oscar: o îngheţată. Nu am uitat niciodată acel moment“, a dezvăluit actorul într-un interviu oferit publicaţiei „The Hollywood Reporter“. 

De la război pe platourile de filmare   Cu numele Kirk Douglas, actorul a reuşit să facă istorie, după ce în anul 1939 a câştigat o bursă în cadrul Academiei Americane de Arte Dramatice. Doi ani mai târziu, acesta s-a înrolat în Marina Statelor Unite, de unde a plecat după trei ani din cauza rănilor suferite în război.   Primul său rol a fost în filmul „The Strange Love of Martha Ivers“ din 1946, după care au urmat roluri în peste de filme, multe dintre ele devenite clasice. Printre acestea se numără:  ,,20.000 Leagues Under the Sea“, ,,A Letter to Three Wives“, „Spartacus“, „Ace in the Hole“, „Lust for life“, ,,The Heroes of  Telemark“ sau „Paths of Glory“.  

Poate cel mai important moment al carierei sale a fost cel în care a refuzat rolul din „The Great Sinner“ un film de dramă american din 1949, regizat de Robert Siodmak. Filmul era bazat pe romanul scurt din 1866 The Gambler scris de Fyodor Dostoyevsky. Cu toate acestea Douglas a ales să joace într-un film cu buget redus, „The Champion“, în care a făcut un rol memorabil şi care i-a adus prima nominalizare la premiile Oscar, după cum se arată într-o biografie publicată de procinema.com.   

Kirk Douglas a schimbat regulile Hollywood-ului   „Agenţii mei mi-au zis că sunt nebun. Am refuzat acel film pentru că voiam să joc rolul unui bărbat dur. Voiam să mi se spună «domnule»“, îşi amintea Douglas, într-un interviu. Odată cu acel rol, viaţa lui Douglas a luat o întorsătură neaşteptată,  fiind considerat de mulţi omul care a schimbat regulile Hollywoodului.   În plus, Kirk Douglas este cel care a pus capăt unei perioade negre a Hollywoodului – The Blacklist, când şefii celor mai mari studiouri de film americane, directori excutivi şi asociaţiile de actori şi scenarişti din Los Angeles s-au unit pentru a exila din industria cinematografică cineaştii care aveau ideologii comuniste. Douglas, în schimb, a dat dovadă de curaj atunci când a decis să realizeze filmul „Spartacus“ împreună cu un scenarist al cărui nume se afla pe lista neagră, Dalton Trumbo, după cum se arată în aceeaşi biografie.   Kirk Douglas, în rolul care l-a făcut celebru, din filmul „The Champion“.  „Am fost suficient de tânăr ca să fiu nesăbuit“   Rolurile prin care s-a remarcat au fost cele în care juca personaje dure, dar rămas celebru este cel din „Spartacus“, regizat de regretatul Stanley Kubrick.    „Am fost intrigat de personajul Spartacus, trebuia să fac acest film. Însă treceam printr-o perioadă neagră la Hollywood, epoca McCarthy. Sunt foarte mândru că am reuşit cu acest film să încheiem perioada Blacklist, cel mai ruşinos moment din istoria Hollywood-ului. Am fost suficient de tânăr ca să fiu nesăbuit. Este plăcut să faci un film iubit şi care să însemne ceva pentru public“, a mai spus Douglas pentru „The Hollywood Reporter“.   Kirk Douglas, în rolul lui Spartacus din filmul omonim.

Despre Stanley Kubrick, alături de care a făcut două filme memorabile, „Paths of Glory“ şi „Spartacus“, Douglas spunea că „era un om dificil, însă un regizor sclipitor“. Rolul pentru care a primit cea de-a treia nominalizare la Oscar a fost cel al pictorului Vincent Van Gogh din „Lust for Life“, despre care mărturisea: „Actoria înseamnă să faci pe cineva să creadă. Însă acel personaj mi-a schimbat complet viaţa, m-a înspăimântat, pentru că acel personaj punea stăpânire pe mine. Nu am mai trăit o astfel de experienţă în niciun alt film“.   În anul 2004, Kirk Douglas s-a retras din actorie, dar numele îi este dus mai departe de fiul său, Michael Douglas, un actor la fel de celebru, pe care, spune Kirk, nu l-a încurajat să aleagă această cale, dar de care este mândru.    

 

About the author

Related Posts

Leave a comment