Visele Nu Au Termen Limita
publicitate
Editorial
Cum a ajuns Angus Mac Askill cel mai puternic om din lume fără steroizi anabolizanți ?

  Dovada că Angus Mac Askill, a fost cel mai puternic om al tuturor timpurilor este dovedită și de Cartea Recordurilor din 1881.  Avea o  înălțime impresionantă de 2,36 cm și aproape 240 de kg, nu suferea de gigantism avea…

 

Dovada că Angus Mac Askill, a fost cel mai puternic om al tuturor timpurilor este dovedită și de Cartea Recordurilor din 1881.  Avea o  înălțime impresionantă de 2,36 cm și aproape 240 de kg, nu suferea de gigantism avea toate membrele corpului dezvoltate normal și avea o forță impresionantă. Gigantul scoțian  a devenit atât de celebru încât a fost chemat la palat de regina Angliei, pentru al cunoaște personal. Suverana a oferit un dineu în cinstea sa, uimită de înfățișarea și forța lui Angus,  regina l-a numit pe scoțian : “Cel mai înalt, cel mai solid și cel mai puternic om care a intrat vreodată pe domeniul Windsor”.

biography-angus-macaskill-the-cape-breton-giant_1


Angus s-a născut în 1825 pe Insula Berneray în largul coastei de vest a Scoției ca fiind al patrulea din zece copii ai părinților săi care au fost oameni de dimensiuni medii. La naștere Angus era atât de mic încât nimeni nu se  aștepta să supraviețuiască. Când avea 6 ani, părinții lui Angus și copiii lor au fost ,,eliberați” de pământul lor și au fost nevoiți să emigreze în noua lume, unde s-au stabilit în St Ann’s, Cape Breton. Angus a adăugat cea mai mare parte a mărimii sale în perioada adolescenței sale, timp in care a devenit renumit pentru fapte de forță, sub numele de Gille Mor, Giantul Cape Breton sau Giant MacAskill.

 

Conform tradiției orale, bunicul său, Neil Mor avea o înălțime impresionantă, neamul MacAskill provenea dintr-un  trib de oameni uriași, puternici, care purtau  în gene trăsăturile rădăcinilor lor vikinge. MacAskills erau slujitorii clanului MacLeod care i-a apreciat foarte mult datorită mărimii și puterii.

Se spune că pe când avea doar 14 ani, a intrat într-o altercație cu un bărbat matur căruia i-a aplicat un pumn în maxilar, care la lăsat inconștient după ce a zburat câțiva metri în aer. 

Unele dintre poveștile despre el, inevitabil, au crescut în exagerări odată cu trecerea anilor, iar astăzi este dificil de știut cât % a fost adevăr și cât legendă. Da s-a spus că el putea transporta butoaie care cântăreau peste 300 de kilograme sub fiecare braț că a ridicat un cal voinic peste un gard de patru metri sau că tras o barcă de pescuit. Cu timpul, faima lui Angus a ajuns la New York, iar el a fost recrutat de celebrul om de divertisment american Phineas Taylor Barnum în 1849 care i-a propus  să apară în programul de varietăți  al trupei sale de circ ambulant „Grand Theth Scientific and Musical Barnum”.

În următorii câțiva ani, MacAskill a vizitat țara cu circul lui Barnum, călătorind în cele din urmă în părți exotice ale lumii precum Asia și Indiile de Vest. De-a lungul călătoriilor sale, el a câștigat faimă pentru faptul că apărea alături de cea mai mică atracție a lui Barnum, un bărbat numit generalul Tom Thumb, un pitic de 25 de centimetri în înălțime și care cântărea 15 kilograme. Când stăteau unul lângă altul, înălțimile extreme ale celor doi bărbați au fost și mai pronunțate, ceea ce a dus la creșterea uimirilor din partea publicului.

Forța lui MacAskill era colosală, iar demonstrațiile din spectacolele lui Barnum l-au făcut celebru.  A rămas o  în istorie pentru performanța de a ridica la piept o ancoră o  în greutate de 1.350 de kilograme! Nu am cum să nu îmi pun întrebare:  Oare cât ar fi ridicat dacă ar fi trăit în zilele noastre acest om cu un alt gen de alimentație îndopat cu proteine și steroizi?

 

 

În apogeul carierei sale, regina Victoria a auzit despre dimensiunea și puterea impresionantă a lui MacAskill și l-a invitat să vină să o încânte la Castelul Windsor. El s-a conformat a mers la palat impresionând-o chiar și pe regina, care a rămas fascinată de el. La despărțire  regina i-a arătat două inele de aur pe care să le ia cu el în călătorii.


După ce și-a încheiat cariera sa de business show (la urma urmei, cum poate concura cineva cu elogiile din partea reginei Victoria ), Angus MacAskill a decis să se retragă în Nova Scotia. Acolo, el a achiziționat o mică fabrică și un magazin universal, devenind rapid un favorit al orașului. Unul dintre cele mai vândute produse ale sale a fost ceaiul, pe care l-ar fi vândut clienților cu lira sau cu pumnul. Un pumn al lui, desigur, era egal cu câteva kilograme de ceai.

 

În vara anului 1863, în timpul unei călătorii la Halifax, Noua Scoție, pentru a-și procura mai multă marfă pentru magazinul său, Angus MacAskill s-a îmbolnăvit grav. Ultima sa dorință a fost să fie dus la casa părintească, patul copilăriei sale a fost montat din nou și adaptat la înălțimea uriașului care a murit în casa în care s-a născut din ceea ce medicii numeau în epocă  „febră a creierului”.

 

În anul 1881, i s-a acordat recordul mondial pentru ,,Cel mai înalt gigant ne patologic din istoria înregistrată”, însemnând că a fost singurul gigant a cărui dimensiune era în întregime naturală fără nici o anomalie.

Angus Mac Askill e exemplul cel mai bun că, ajutat de caracteristici fizice de excepție, omul poate atinge performanțe uluitoare, fără să facă apel la industria chimică. Ce credeți că servea la masă Angus? In vremurile bune, după ce a atins celebritatea, și-a putut permite carne și bere la fiecare masă!


Uriașul este înmormântat în Englishtown în Cimitirul Auld. Mormântul său a fost uitat ani de zile, iar marcajul deteriorat și îngropat până când un interes reînnoit pentru istoria Gigantului la mijlocul anilor 1900 a dus la renovarea sitului și a marcajului. Azi există chiar și un muzeu dedicat tuturor lucrurilor care au aparținut uriașului, inclusiv îmbrăcămintea, mobilierul, uneltele și conturile sale din magazinul său, peste drum de locul magazinului său general, chiar pe drumul dinspre cimitir. Există un alt muzeu de cealaltă parte a iazului din Dunvegan, pe Insula Sky din Scoția, în apropierea Castelului MacLeods, dedicat tot lui Angus. Ambele muzee sunt conduse de descendenții săi.

 


 

 

About the author

Related Posts

Leave a comment