Visele Nu Au Termen Limita
publicitate
Necrolog - Comemorări
Comemorare IPF Cardinal, Alexandru Todea, păstor al Bisericii Române Unite cu Roma!

Azi se împlinesc 107 ani de la nașterea Cardinalului Alexandru Todea, un consacrat al lui Dumnezeu care și-a dus crucea vieții cu demnitate începând din perioada Imperiul Austro-Ungar continuând cu România monarhică, Republica Populară Română  și Socialistă și încheind cu…

Alexandru-Cardinal-TODEAbruAzi se împlinesc 107 ani de la nașterea Cardinalului Alexandru Todea, un consacrat al lui Dumnezeu care și-a dus crucea vieții cu demnitate începând din perioada Imperiul Austro-Ungar continuând cu România monarhică, Republica Populară Română  și Socialistă și încheind cu România Postdecembristă. 

A fost un om de onoare înainte de toate în toate manifestările vieții, un bun reghinean și apoi episcop român unit și deținut politic. În anul 1984 a fost ales în clandestinitate la conducerea Bisericii Române Unite cu Roma, recunoscut oficial de autoritățile române în mai 1990. 

 

Preotul greco-catolic Alexandru Todea a fost reținut și interogat în mai multe rânduri pe când conducea protopopiatul Reghin, însă prima oară a fost arestat pentru că a protestat public împotriva abdicării forțate a regelui Mihai de pe tronul României. A fost luat de acasă numai în reverendă și dus la închisoarea Gherla unde a stat până în 1948. A fost rearestat la Reghin fiindcă a refuzat să respecte “sfaturile” șefului Securității locale Alexandru Friedman și a comisarului Fuzesi Iulian care i-au propus să se convertească și să nu mai facă propagandă Bisericii Unite.

 

Profitând de lipsa de atenție a milițianului care îl păzea a evadat. A stat ascuns prin pădure și și-a mutat domiciliul în fiecare seară pentru a nu fi găsit la mai mulți reghineni. Dacă la mijlocul anilor ’50 Alexandru Todea era socotit un simbol al rezistenței în închisorile comuniste prin credință şi un pericol pentru stabilimentul sistemului de tristă amintire a fost transferat la Râmnicul Sărat, o altă închisoare pentru elite cu regim de exterminare. Acolo a fost anchetat de sadicul torționar Gheorghe Enoiu care l-a făcut pe preotul reghinean să plătească verticalitatea cu sânge, cu foame, frig şi singurătate, în moduri care azi scârbește pe oricine.
Pe 31 ianuarie 1951, episcopul Alexandru Todea a fost arestat. Tribunalul Militar Bucureşti l-a condamnat prin sentinţa nr. 104 din 20 februarie 1952 la muncă silnică pe viaţă, pentru „înaltă trădare, agitaţie şi uz de fals”, pedeapsa fiindu-i transformată în 25 de ani de muncă silnică, în 1963. În detenţie a trecut prin arestul Reghin și închisorile din Târgu-Mureș, Râmnicu-Vâlcea, Jilava, Pitești, Dej, Gherla și Văcărești.

Pe toata durata detenției episcopul Todea s-a preocupat de binele celorlalți încercând să-i ajute dupa putința fizică, dar mai ales sufleteste. Așa se face ca i-a spovedit și împărtășit pe mulți dintre cei deținuți acolo, printre ei numărându-se și șefii celor două mari partide „istorice”, Iuliu Maniu și Gheorghe Brătianu înainte de moarte.
După 13 ani de închisoare, a fost grațiat în august 1964, odată cu toți deținuții politici.

După eliberare a revenit la Reghin, pe Strada Apalinei unde a păstorit clandestin mii de credincioși din oraș și împrejurimi.

La 28 mai 1991, papa Ioan Paul al II-lea a anunțat crearea a 22 de cardinali, între care se aflau arhiepiscopul de Făgăraș și Alba Iulia Alexandru Todea și arhiepiscopul italian Angelo Sodano. La 28 și 29 iunie 1991, a avut loc, la Roma, „proclamarea festivă” a noilor cardinali.

În luna decembrie a anului 1992 a fost ales membru de onoare al Academiei Române.

La 20 iulie 1994, Alexandru Todea s-a retras de la conducerea efectivă a Mitropoliei Blajului, din motive de sănătate.

Pe data de 29 mai 1997 autoritățiile locale i-au decernat titlul de ,,Cetățean de Onoare” al Municipiului Reghin.

 
În ziua de 22 mai 2002 Cardinalul, Alexandru a trecut la cele veșnice și a fost înmormântat în Catedrala Sfânta Treime din Blaj.
La data de 29 octombrie 2012, Banca Națională a României a pus în circulație o monedă aniversară, cu valoarea nominală de 10 lei, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la nașterea cardinalului Alexandru Todea, în atenția colecționarilor. Moneda este din argint, cu titlul de 999‰, de calitate proof, are greutatea de 31,103 grame și diametrul de 37 mm. Cantul monedei este zimțat, iar moneda este emisă într-un tiraj de 500 de exemplare.

La data de 3 aprilie 2017 o statuie a Cardinalului Alexandru Todea, în timp ce se roagă, operă a sculptorului reghinean Simion Moldovan, turnată în bronz de artistul Sànta Csaba, în atelierul propriu din Praid a fost amplasată în fața Bisericii Greco-Catolice din Reghin pe care a ctitorit-o chiar însuși cardinalul. 

 

About the author

Related Posts

Leave a comment